25. maj, Dan zločina protiv mladosti

Radiosarajevo.ba
25. maj, Dan zločina protiv mladosti

Na današnji dan, 25. maja 1995. godine u Tuzli je počinjen stravičan zločin, zločin  protiv mladosti. Ovaj masakr ostao je upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Toga dana 1995. godine u 20 sati i 55 minuta, u centar Tuzle zvani Kapija pala je granata, ispaljena sa srpskih položaja na Ozrenu, od koje je stradala 71 osoba, a više od 150 je ranjeno. Samo nekoliko žrtava bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva - Sandro Kalesić - imao dvije i pol godine.

"Taj dan je sve bilo puno mladih ljudi, svaka ulica, svaki lokal... Pala je granata i posjekla sve što je bilo veselo, razdragano, mlado i lijepo. Sve je u trenutku zamrlo. Ili je ubijeno ili ranjeno. Nestalo je muzike i svjetla, ostao je samo mrak i jezivo zujanje u ušima", ispričao je u svom svjedočenju Dino Kalesić, otac najmlađe žrtve stravičnog zločina.  

Većina poginulih te večeri sahranjeni su na Aleji mladosti, na Slanoj Banji, skupa, na jednom mjestu, onako kako su i stradali.

Odgovorni za zločin

Za ovaj zločin je pred Sudom BiH nepravosnažno osuđen Novak Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS). Đukić je u junu 2009. osuđen na 25 godina dugotrajnog zatvora jer je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle.

U aprilu prošle godine pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Državno tužilaštvo i Odbrana su iznijeli žalbe na prvostepenu presudu.

Tokom suđenja Đukiću, Tužilaštvo BiH je saslušalo više od 20 svjedoka koji su 25. maja 1995. godine bili na tuzlanskoj Kapiji kada je pala granata, i tada izgubili svoje prijatelje i članove porodice, dok su neki i sami bili ranjeni.

Tužbe protiv RS-a zbog Tuzlanske kapije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak