23 organizacije zajedno za bolji položaj žena u politici

Radiosarajevo.ba
23 organizacije zajedno za bolji položaj žena u politici

U Sarajevu je danas predstavljena kampanja (ženskih) nevladinih organizacija pod nazivom „Glasaj za žene“, koju će u naredna tri mjeseca aktivno provoditi 23 organizacije iz 14 gradova Bosne i Hercegovine (BiH).
Četiri donatora su podržali kampanju Švicarska razvojna agencija (SDC), švedska Kvinna till Kvinna, Rosa Luxembourg i Fond otvoreno društvo BiH

Prema riječima glasnogovornice kampanje Une Bejtović, najavljena kampanja je jedinstvena sinergija između žena iz cijele BiH koje su udružile snage kako bi osnažile položaj žena, ne samo u politici već su, edukacijom i lobiranjem, posebnu pažnju posvetile ženskom biračkom tijelu.

Tokom predstavljanja smo doznali da će se kampanja posvetiti ženama iz ruralnih, ali i urbanih sredina kako bi se educirale da prepoznaju program koji odgovara potrebama njihove lokalne zajednice, zatim da daju svoje povjerenje kandidatkinjama, te, nakon izbora, nastave sa aktivnom ulogom u rješenju problema u svojoj bližoj okolini.


Bejtović, Golubović, Spahić-Šiljak i Husić

Iz pasivne u aktivnu glasačicu

Program menadžerica TPO Fondacije Zilha Spahić-Šiljak istaknula je kako će i nakon kampanje, u narednih 15 mjeseci, raditi na vezanim aktivnostima. Već su počeli sa jednodnevnim radionicama u deset gradova, namijenjenim mladim političarkama i političarima kako bi se senzibilirali za rodna pitanja; najbolji na radionicama bit će preporučeni za političku akademiju koju će pohađati 30 polaznika i polaznica i koji će, poslije, imati obavezu da se vrate u svoje lokalne sredine i da sa nevladinim i vladinim sektorima rade na izradi i promociji gender planova.


Nije izostala ni podrška kolega

Sabiha Husić, iz zeničke Medice, naglasila je da je akcent na žene i djevojke iz ruralnih sredina stavljen jer su u njima prepoznali snagu biračkog tijela. Ova organizacija priredit će 150 radionica za 2,000 žena iz ovih sredina: kako da uspješno komuniciraju sa političarkama, kako da probleme imenuju i traže rješenje, kako da tema ljudskih prava bude prisutna u svakodnevnom životu:

„I, naravno, želimo da sa ženama razgovaramo o glasanju. Iskustva govore da, nažalost, neke žene u ruralnim sredinama ni ne glasaju nego daju svoju ličnu kartu da u njihovo ime neko glasa. Želimo podići svijest kod žena i djevojaka u ruralnim sredinama da su one te koje trebaju odlučiti kome dati svoj glas i zašto (...) Želimo da žene iz uloge pasivne glasačice pređu u ulogu aktivne glasačice.“


Predstavljanju kampanje prisustvovale i partnerske organizacije

Istovremeno je Nada Golubović, predsjednica Upravnog odbora udruženja Udružene žene Banja Luka, otkrila i da su radili na osnaživanju kandidatkinja da one sebe adekvatno predstave u javnosti, a najavila je i da će u narednoj godini raditi sa izabranim ženama sa posebnim fokusom na rad u Komisijima za ravnopravnost spolova.

Debata o ustavnim promjenama
Kampanju provode TPO Fondacija Sarajevo, Udružene žene Banja Luka, Helsinški parlament građana Banja Luka, Medica Zenica, Horizonti Tuzla, Centar za pravnu pomoć ženama Zenica, Lara Bijeljina, Fondacija CURE Sarajevo, Budućnost Modriča, Most Višegrad, Ženski centar Trebinje, Prava za sve Sarajevo, Forum žena Bratunac, Duvanjke Tomislavgrad, Udruženje građana Bosansko Grahovo, Krajiška suza Sanski most, Forma F Mostar, Žene ženama Sarajevo, Glas žene Bihać, Vive žene Tuzla, Kult Sarajevo, Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Perpetuum mobile Banja Luka

Aktivni dio kampanje, inače, startat će (uličnim akcijama u svim gradovima u kojima se implementira kampanje) dan prije početka oficijelne predizborne kampanje u našoj zemlji, a završit će posljednjeg dana predizborne kampanje. Nevladine organizacije za žene danas su također pozvale sve kandidatkinje na oktobarskim izborima da im se pridruže u kampanji.

Zanimljivo je i da ženske nevladine organizacije očekuju da će kampanja osnažiti njih za debate o ustavnim promjenama. „Žene, kao što znamo, ne participiraju u tim debatama, nisu dio te diskusije, ali se nadamo da ćemo nakon ovog projekta biti dovoljno osnažene da pružimo doprinos i u tom segmentu.“


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak