15. juna presuda za Srebrenicu: Franc Kos i dr.

Radiosarajevo.ba
15. juna presuda za Srebrenicu: Franc Kos i dr.


Naredne sedmice pred Sudom BiH bit će izrečene dvije presude – optuženima za genocid u Srebrenici i zločine počinjene u Travniku.

Sud BiH će u petak, 15. juna, izreći presudu Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji, koji su optuženi za genocid u Srebrenici.

Ovim bivšim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) na teret je stavljeno učestvovanje u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka počinjenim 16. jula 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo (općina Zvornik), podsjeća Justice Report - BIRN.


U petak će biti izrečena presuda i braći Šabanu i Elviru Đelilbašić, koji su optuženi za zločin u Travniku. Đelilbašići su ranije sa Tužilaštvom BiH sklopili sporazum o priznanju krivice, kojim je predložena kazna od po pet do šest godina zatvora

U utorak, 12. juna, počet će suđenje Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločin počinjen 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine.

Također, u srijedu i četvrtak Tužilaštvo BiH nastavlja ulaganje materijalnih dokaza na suđenju Veselinu Vlahoviću Batku, optuženom za zločine počinjene na području Sarajeva.

Sljedeće sedmice će Odbrane optuženih za zločin na Korićanskim stijenama nastaviti iznošenje završnih riječi. Za učešće u strijeljanju više od 200 muškaraca na Korićanskim stijenama optuženi su Saša Zečević, Branko Topola, Radoslav Knežević, Petar Čivčić i Marinko Ljepoja, objavio je Justice Report - BIRN.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak