Češki tinejdžer i bol u koljenu mučili Đokovića, ali je uspio proći u polufinale Šangaja

0
Radiosarajevo.ba
Češki tinejdžer i bol u koljenu mučili Đokovića, ali je uspio proći u polufinale Šangaja

Srbijanski teniser, Novak Đoković (ATP 4.), plasirao se u polufinale Mastersa u Šangaju nakon što je savladao Čeha Jakuba Menšika (ATP 65.) s 2:1 u setovima (6:7, 6:1, 6:4).

Sukob generacije – tako bi se mogao nazvati duel koji su odigrali 19-godišnji Čeh i 37-godišnji Srbijanac. Na kraju je ipak prelomilo iskustvo, te će Đoković u polufinalu snage odmjeriti s Amerikancem Taylorom Fritzom.

Ozbiljno se Đoković namučio protiv Menšika, što na to jasno ukazuje činjenica da se prvi set završio tie-breakom i to u korist 19-godišnjaka.

Potresna ispovijest oca Džejle Drapić: 'Vrat otiče, ne jede ništa tri dana, rekla da je žiga srce'

Dugo je trebalo Đokoviću da pronađe odgovor na servis "bombe" Menšika. Izvršio je pritisak na backhand rivala, što je rezultiralo breakom tek u devetom gemu, za 5:4. Ipak, već u narednom mu je istom mjerom uzvratio Menšik, te smo vrlo brzo gledali tie-break u kojem je Đoković pretrpio poraz, peti put ove sezone.

U drugom setu smo imali prilike gledati potpuno drugačije lice Đokovića. Pojačao je intenzitet, dominirao u dužim razmjenama i koristio prilike da napadne svaki drugi servis Menšika. To se isplatilo, došao je do ranog breaka i čuvao prednost do kraja, te je rezultat na semaforu bio ubjedljiv – 6:1.

Odlučujući set je donio dramu. Nije se predavao 19-godišnjak, a Đoković je uz dva skraćena returna prokockao dvije break šanse u prvom servis gemu rivala. Međutim, nije sebi dozvolio da dva puta ponovi isto i u petom gemu je sjajnim backhand returnom poveo s 3:2.

Olakšanje nije trajalo dugo, jer se nakon potvrđenog breaka uhvatio za lijevo koljeno i to nekoliko puta, što je jasno ukazivalo na problem.

Uprkos bolu skupio je hrabrosti i zadao konačan udarac Čehu u desetom gemu za konačnih 6:4.

Polufinalni susret s Taylorom Fritzom zakazan je za subotu i neće početi prije 13 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak