Da bi se Zmajevi plasirali na Euro, moraju uzeti bod ili navijati za 3 selekcije

Radiosarajevo.ba

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Tuzli igrala važnu utakmicu u borbi za plasman na Europsko prvenstvo i nadigrali Fince sa 31:19. 

Zmajevi su i prvim trijumfom nad Finskom (30:26) na gostovanju napravili ogroman korak prema plasmanu na EURO 2020. godine.

Euro groznica trese Bosnu i Hercegovinu, na korak od historijskog uspjeha

U sjajnoj atmosferi u Tuzli ponovo pala Finska, Zmajevi korak bliži Euru

Pobjeda nad istim rivalom pulene Bilala Šumana dovela je na korak od plasman među tri selekcije u grupi, e onda ide matematika.

Već ranije je poznato da će na Europsko prvenstvo plasirati po dvije prvoplasirane ekipe iz osam grupa i tek četiri najbolje trećeplasirane.

Tabela trećeplasiranih će se krojiti tako što će se brisati bodovi protiv posljednjeplasiranih selekcija.

No, krenimo redom:

Ako dođemo u situaciju da završimo treći u grupi iza Bjelorusije i Češke, u tom slučaju moramo navijati za Sjevernu Makedoniju.

Iz grupe 2, gdje su Hrvatska, Srbija, Švicarska i Belgija, trećeplasirana reprezentacija će sigurno biti među četiri najbolje, posebno nakon remija Srbije i Hrvatske (25:25). Otpada nam i grupa 8, gdje je trijumf Crne Gore protiv Danske zakomplikovao borbu za prva dva mjesta, ali iz te grupe će trećeplasirani biti među četiri, skoro pa sigurno.

Grupe 6 i 7 imaju dva izrazita favorita, to su Francuska i Portugal, odnosno Mađarska i Rusija, tako da je teško očekivati da Rumunija i Litvanija, odnosno Italija i Slovačka ugrabe koji bod za tabelu trećeplasiranih.

Posebnu pažnju smo obratili na Grupu 4. Slovenci su prvi,  a Holandija i Latvija se međusobno bore za drugo mjesto. Dakle, ovdje je za nas bitno da Slovenija do kraja savladala Holandiju dva puta i Latviju u drugom meču, što se realno može očekivati.

U tom slučaju, Zmajevi bi sigurno bili bolji od bilo koje selekcije, osim ako ne doživimo neki katastrofalan poraz od Bjelorusije ili Češke Republike.

Foto: EPA-EFE:  Zmajevi korak bliži Euru nakon pobjede nad Finskom

U Grupi 1 Izrael je trijumfom protiv Poljske zakomplikovao situaciju, ali ne trebamo brinuti. Zmajevi imaju puno bolju razliku i od Izraela, Kosova i Poljske, samo da Njemačka u ovoj grupi dobije sve protivnike. Što je i realno.

Sada dolazimo do Grupe 3. Sjeverna Makedonija vodi sa pet boda ispred Islanda i Turske. Za BiH je ovdje Turska opasnost. Ako Sjeverna Makedonija pobijedi Tursku, to bi otvorilo vrata Zmajevima da budu među četiri najbolje trećeplasirane u mini-tabeli osam selekcija.

Naravno, više ćemo znati u junu kada se igraju mečevi protiv Bjelorusije i Češke, ali svakako u narednim kolima trebamo navijati za Njemačku, Sloveniju i Sjevernu Makedoniju.

Protiv Bjelorusije 12. juna Zmajevima treba samo bod, ako taj meč izgubimo (ne daj Bože, op. a.), onda nam treba pobjeda nad Češkom. 

U slučaju da izgubimo oba duela u našoj grupi, onda će nam trebati pomoć Njemčake, Slovenije i Sjeverne Makedonije. A onda ide, ponavljamo - matematika.  

Printscreen: Trenutna tabela trećeplasiranij nakon četiri odigrana kola

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak