Pariz 2024 | Jedna od najneizvjesnijih utrka na 100 metara u historiji: Zlato odlučeno foto-finišom

0
Radiosarajevo.ba
Pariz 2024 | Jedna od najneizvjesnijih utrka na 100 metara u historiji: Zlato odlučeno foto-finišom

Svjetski prvak na 100 metara, Amerikanac Noah Lyles, osvojio je i olimpijsko zlato na "stotki".

Lyles je u neizvjesnom finalu slavio u foto-finišu s rezultatom 9.79 (9.784) izborivši pobjedu za pet hiljaditinki sekunde ispred Jamajčanina Kishanea Thompsona (9.79), dok je bronzu osvojio Amerikanac Fred Kerley s rezultatom 9.81 nakon što je u Tokyju bio drugi.

Bila je ovo jedna od najneizvjesnijih utrka na 100 metara u historiji jer su svih osam atletičara "stotku'" istrčali ispod 10 sekundi. Osmi, posljednjeplasirani u finalu, Jamajčanin Oblique Seville je dionicu istrčao za 9.91.

Ambasada SAD u BiH: Znamo gdje su naše pare, RS smo pomogli sa 638 miliona dolara

Ovo je prva zlatna medalja za SAD u glavnoj utrci Olimpijskih igara od 2004. godine i pobjede Justina Gatlina. Branitelj naslova iz Tokiyja, Italijan Marcell Lamont Jacobs je bio peti (9.85) sa svojim najboljim rezultatom sezone.

Zanimljivo, prvi put u historiji rezultat ispod deset sekundi nije osiguravao mjesto u finalu. Čak četvorica atletičara koja su trčala ispod deset sekundi nisu ušla u finale. Južnoafrikanac Benjamin Richardson je trčao 9.95, Japanac Abdul Hakim Sani Brown je imao 9.96, Britanac Louie Hinchliffe je ostvario vrijeme 9.97, a Kanađanin Andre de Grasse 9.98.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak