Novi skandal na Igrama u Parizu: "Muškarci koji udaraju žene sada su službeno olimpijski sport"

2
Radiosarajevo.ba
Novi skandal na Igrama u Parizu: "Muškarci koji udaraju žene sada su službeno olimpijski sport"

Dvije boksačice kojima je bio zabranjen nastup na svjetskim prvenstvima jer su smatrane biološkim muškarcima, dobile su zeleno svjetlo da se takmiče na Olimpijskim igrama kao žene.

Do problema je došlo nakon što se saznalo da su Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana prošle godine izbačene s turnira zbog pitanja njihovog biloškog spola.

Ali šefovi MOO-a rekli su da obojica ispunjavaju kriterije i da sljedećih dana mogu boksati, piše Daily Mail.

Loše vijesti za Zmaja: Novi trener ne računa na njega, prebačen u drugi tim

Barry McGuigan, velikan iz Sjeverne Irske, opisao je situaciju kao "šokantnu", a jedan bivši olimpijac kazao je da će rodna ideologija "ubiti žene".

Khelif i Yu-Ting su diskvalificirani sa Svjetskog prvenstva u boksu za žene u martu 2023. godine u New Delhiju i naređeni su DNK testovi kako bi se utvrdio njihov stvarni spol.

Umar Kremlev, predsjednik Međunarodne boksačke asocijacije (IBA), rekao je da su testovi dokazali da sportaši - uključujući Khelifa i Yu-Tinga - imaju XY hromosome.

Dodao je kako su "otkrili sportašice koje su pokušavale zavarati svoje kolege i glumiti žene".

No IBA-i je oduzeto pravo na vođenje olimpijskih boksačkih takmičenja zbog zabrinutosti oko upravljanja, a MOO - čija se pravila smatraju opuštenijima od IBA-inih - kaže da svi uključeni sportaši imaju pravo na natjecanje.

Nakon prošlogodišnje zabrane, Alžirski je olimpijski rekao da je diskvalifikacija dio "zavjere" da ih se spriječi u osvajanju zlatnog obroka te da iza visoke razine testosterona stoje "medicinski razlozi".

Nakon diskvalifikacije, Meksikanka Brianda Tamara opisala je vlastito iskustvo borbe s Khelifom.

"Kad sam se borila s njom, bila sam izvan sebe", napisala je na platformi X. "Njeni udarci su me jako boljeli, mislim da se nikad nisam tako osjećala u svojih 13 godina boksanja, niti u sparingu s muškarcima. Hvala Bogu da sam se taj dan izvukla iz ringa i dobro je da su konačno shvatili", rekla je Tamara.

Khelif, poluteškaš, treba se u četvrtak boriti protiv Italijanke Angele Carini, a Yu-Ting, u perolakoj kategoriji, u akciji je u petak, piše Jutarnji.

Prema feminističkoj web-stranici Reduxx, smatra se da su obje pod utjecajem razlika u spolnom razvoju (DSD), niza medicinskih stanja identificiranih pri rođenju gdje su genitalije atipične u odnosu na kromosome.

McGuigan je među onima koji propituju situaciju. "Šokantno je da im je zapravo dopušteno da dođu ovako daleko, šta se događa?", napisao je na platformi X.

Nancy Hogshead, američka plivačica koja je osvojila tri zlata na Igrama 1984., otišla je i korak dalje te tvrdi da će "rodna ideologija dovesti do smrti žena".

Pariz 2024 | Poznati komentator isključen iz prijenosa zbog jedne rečenice: ‘Nečuveno‘

"Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana trebale bi se takmičiti u ženskom olimpijskom boksu – uprkos tome što su diskvalificirane prošle godine zbog XY hromosoma, muškog fenotipa. Podsjetimo se da muškarci – kako god se identificirali – imaju 162 posto snažniji udarac od žena – što je najveća razlika u izvedbi između muškaraca i žena. Rodna ideologija će dovesti do smrti žena", rekla je Hogshead.

Jedan korisnik društvene mreže X je dodao: "Muškarci koji udaraju žene sada su službeno olimpijski sport".

Glasnogovornik MOO-a rekao je: "Svi sportaši koji sudjeluju na boksačkom turniru pridržavaju se uvjeta natjecanja i pravila prijave, kao i svih medicinskih propisa".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak