Memorijal "Vinko Šamarlić" okupio više stotina mladih džudista

0
Anadolija
Memorijal "Vinko Šamarlić" okupio više stotina mladih džudista

Memorijalni džudo turnir "Vinko Šamarlić", njegovo 31. izdanje, danas se održava u sportskoj dvorani "Goran Čengić" u Sarajevu.

Nadmetanje, koje se održava u čast velikog sportiste i heroja odbrane glavnog grada Bosne i Hercegovine, i ove godine okupilo je mlade uzrasta od šest do 18 godina iz regiona.

Više stotina mladih džudista borit će se za odličja, ali i prisjetiti se nekadašnjeg sjajnog sportiste, koji je poginuo 8. juna 1992. godine.

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Organizatori turnira iz Džudo kluba Željezničar izuzetno su ponosni na činjenicu da na turnir svake godine dođe veliki broj mladih iz cijele regije, što pokazuje da sportski duh i dalje živi na ovim prostorima.

Uprkos činjenici da se svake godine susreću za brojnim problemima prilikom organizacije turnira, u JK Željezničar su zadovoljni što su i ovoga puta uspjeli na jednom mjestu okupiti mladost iz regiona.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo što svake godine uprkos mnogim organizacionim nedaćama uspijevamo organizovati turnir u čast velikana našeg sporta Vinka Šamarlića. I ove godine na jednom mjestu smo okupili mlade iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i komšiluka. Time doprinosimo razvijanju sportskog duha na ovim prostorima", kazao je Senad Mehićević, predsjednik JK Željezničar.

Turnir je otvoren svečanim defileom učesnika, a trajat će do večernjih sati. Na 31. memorijal u čast Šamarlića došli su klubovi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Ko je Vinko Šamarlić

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića.

U Sarajevo je došao da bi pohađao Srednju policijsku školu. Od 1985. godine bio je član Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine.

Poginuo je 8. juna 1992. godine braneći Sarajevo u naselju Hrasno Brdo.

Imao je ispunjenu olimpijsku normu i trebao je predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Posthumno je odlikovan "Zlatnom policijskom zvijezdom", "Medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba s mačevima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak