Larisa Cerić pred nastup na OI: "Pariz mi je sretan, u džudu nikad ne znate šta se može desiti"

0
A. Vatreš

Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskim igrama u Parizu (26. juli – 11. august) predstavljati pet takmičara. Među njima je i naša najbolja džudistkinja Larisa Cerić (33), koja će iz trećeg pokušaja probati doći do dugo željene olimpijske medalje.

Cerić je dva puta bila učesnik Olimpijskih igara, 2016. u Rio de Janeiru i 2020. u Tokyju. Oba puta je završavala takmičenje u drugoj rundi.

Zadovoljna formom

Za portal Radiosarajevo.ba govorila je o svojim šansama u Parizu, gdje će se naš tim zaputiti 24. jula.

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

"Mogu reći da sam baš zadovoljna trenutnom formom. Dobro sam trenirala prethodna tri mjeseca otkako su završile kvalifikacije. Iskreno se nadam da će to proći bolje nego što je to bilo u Riju i Tokyju", rekla je Cerić za Radiosarajevo.ba.

Prethodni rezultat u Tokyju nije je obeshrabrio, pa je odlučila ponovo okušati svoju sreću.

Bravo: BiH dobila još dvije predstavnice na Olimpijskim igrama

"Normalno da imam želju, jer da nisam imala, sigurno ne bih nastavila, ne bih smogla snagu poslije Olimpijskih igara u Tokyju i motivisala se da se probam ponovo kvalifikovati, a onda i napraviti neki rezultat. U džudu ti je bitno da si kvalifikovan, jer nikad ne znaš je li tvoj dan ujutro kad se probudiš.

Veliki faktor je sreća. Svi su dobri i ne bi sigurno bili tu na Olimpijadi da nije tako. Svi imaju istu šansu i može se desiti da neko ko je bio najbolji ovu godinu ili prethodnu ispadne u prvom kolu, kao i to da neko ko nije pobijedio zadnja tri-četiri takmičenja nikoga bude olimpijski pobjednik", kazala je Cerić i nastavila:

"Mislim da imam velike šanse. Dala sam svoj maksimum u ovom trenažnom procesu, cijele ove tri godine koliko su trajale kvalifikacije i završne pripreme. Nadam se da će biti moj dan za razliku od prethodna dva puta. Bilo je bitno da poboljšam tu psihičku stranu, tako da vjerujem da će u konačnici to biti kako bih ja najviše voljela". 

Najljepše uspomene

Larisu za Pariz vežu najljepše uspomene. Tamo je 2009. godine postala juniorska prvakinja svijeta, dok je 2015. osvojila prvu Grand Slam medalju.

"Nikad do tog momenta niko nije bio juniorski prvak za BiH. Poslije je to postigla samo Lana Pudar. Grand Slam je s druge strane jako bitan turnir, najjači u džudu. Imate Grand Slamova i Grand Prixova, ali ovaj u Parizu je ispred svih", istakla je Cerić i dodala:

"Vjerovatno Pariz ima tu neku energiju koja je meni posebna i što me motiviše. Kad je bilo da li da nastavim ili ne, vodila sam se tim da mi je Pariz sretan i da probam treći put. Možda bude nešto, možda ne bude. Dat ću svoj maksimum. Normalno da očekujem puno, ali vidjet ćemo. Čovjek sanja, Bog određuje".

Ranije je spominjala kako bi Olimpijske igre u Parizu bile idealan završetak njene karijere, no o mirovini u ovom trenutku ne razmišlja.

"Ja se osjećam dobro. Nemam nekih velikih povreda. Te neke manje koje sam imala sam sanirala. Sad sam zdrava. Dok završi Pariz i slegnu se utisci, sjest ću sa svojim trenerom Branislavom Crnogorcem i odlučiti šta i kako dalje. Trenutno se osjećam dobro i vjerovatno da bih mogla nastaviti. Ne razmišljam tako daleko. Fokus mi je na Olimpijskim igrama, a šta će biti poslije, vidjet ćemo“, dodala je Cerić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak