Kina pod lupom: Je li plivački tim koji je porazio SAD bio dopingovan?

2
Radiosarajevo.ba
Kina pod lupom: Je li plivački tim koji je porazio SAD bio dopingovan?

"Bilo kakva sumnja je samo šala. Stres nas samo čini jačima," Qin Haiyang, član kineske muške štafete 4x100m mješovito, objavio je nakon njihove neviđene pobjede nad SAD-om u ponedjeljak.

Qinov prkos došao je na kraju teškog perioda za Kinu u bazenu. Neki od najboljih plivača zemlje, uključujući Qin-a i njegovog kolegu iz štafete Sun Jiajun-a, bili su u centru pažnje nakon niza optužbi za doping, praćenih tvrdnjama iz SAD-a da Svjetska antidoping agencija (Wada) to prikriva. Oni su bili među 23 kineska plivača za koje se navodno tvrdilo da su imali pozitivne testove na doping prije Olimpijskih igara u Tokiju.

Iako su kineski plivači ove godine testirani na droge dvostruko više nego neke druge nacije prije odlaska u Pariz, njihove performanse su dočekane sa skepsom.

Sukob zbog parkinga u Dalmaciji: Otac i sin brutalno pretukli čovjeka koristeći šipku i šrafciger

Odmah nakon događaja u ponedjeljak, britanski plivač Adam Peaty otvoreno je kritikovao kineski tim, rekavši "nema smisla pobijediti ako ne pobjeđujete pošteno". Plivačka legenda Michael Phelps, koji je često govorio o problemima dopinga, također je potvrdio svoj stav. "Ako ste pozitivni, nikada vam ne bi trebalo biti dozvoljeno da se vratite i ponovo takmičite, jasno i glasno," rekao je za Associated Press. "Vjerujem u jednu šansu i to je to."

Međutim, za kineski plivački tim i njihove milione navijača kod kuće, pobjeda je donijela radost i potvrdu. Hashtag "Kina osvaja zlatnu medalju u štafeti 4x100m mješovito" pregledan je 760 miliona puta na Weibu. "Kineske zlatne medalje su potpuno čiste, osvojili smo ih našim sposobnostima!" glasi jedan komentar sa više od 8.000 lajkova na Weibu.

Nakon pobjede u trci na 100m prošle sedmice, Pan - koji nije bio među imenima sa pozitivnim testovima - rekao je kineskim medijima da se osjeća kako tim "omaložavaju" neki strani plivači, dodajući da ga je australski plivač Kyle Chalmers ignorisao kada je pokušao da ga pozdravi.

Iako Pan nije bio među onima koji su testirani pozitivno, njegov rekordni nastup bio je pod sumnjom bivšeg australskog olimpijskog plivača Brett Hawke-a koji je na Instagramu objavio da nije "ljudski moguće pobijediti to polje". Njemačka atletičarka Angelina Köhler također je dovela u pitanje bronzani nastup kineske plivačice Zhang Yufei - koja je također bila među 23 koja su ranije testirana pozitivno. Köhler, koja nije dospjela na postolje, navodno je rekla novinarima nakon trke da "priče poput te uvijek imaju loš prizvuk".

Zhang, koja je osvojila srebro i pet bronzi u Parizu, također je bila prkosna. "Zašto bi kineski plivači bili ispitivani kada plivaju brzo? Zašto niko nije smeo ispitivati američkog Michaela Phelpsa kada je osvojio osam zlatnih medalja?" pitala je na press konferenciji.

Napetost se prelila i izvan bazena. Kineska antidoping agencija (Chinada) izdala je saopćenje u utorak, optužujući američku antidoping agenciju Usada za dvostruke standarde. saopćenje je naglasilo slučaj američkog sprintera Erriyona Knightona. Knighton, svjetski srebrni medalista koji se ove sedmice takmiči u trci na 200m, nije bio suspendovan nakon što je bio pozitivan na zabranjenu supstancu trenbolon ranije ove godine. Kao u slučaju kineskih plivača, arbitrator je utvrdio da je rezultat vjerovatno bio uzrokovan kontaminiranim mesom, piše BBC.

U međuvremenu, kineski navijači također preuzimaju stvari u svoje ruke. Instagram nalog Adama Peaty-a bio je preplavljen ljutitim komentarima u proteklom danu. Čak ni nalog njegove djevojke nije bio pošteđen. "Znatiželjni smo zašto napadaš samo Kinu, a ne nijednu drugu zemlju koja je pobijedila ispred tebe... prilično čudno," glasi jedan od najpopularnijih komentara ispod Peaty-jevog najnovijeg posta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak