Iranska sportašica odbila nositi hidžab na takmičenju. Nestala je

0
Radiosarajevo.ba
Iranska sportašica odbila nositi hidžab na takmičenju. Nestala je

Iranska sportašica Elnaz Rekabi (33), koja je dospjela na naslovnice jer je odbila nositi hidžab dok je predstavljala svoju zemlju na Azijskom prvenstvu u sportskom penjanju u Seulu u nedjelju, navodno je nestala.

Izvori bliski Rekabi izjavili su za BBC da s njom ne mogu stupiti u kontakt od ponedjeljka navečer, prenosi britanski Telegraph.

Rekabi je završila četvrta na prvenstvu, a njena prkosna izjava da neće nositi maramu emitovana je širom svijeta.

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Ova informacija dolazi u jeku protesta koji nastavljaju potresati Iran nakon smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru. Ova 22-godišnjakinja je uhapšena jer navodno nije pravilno nosila maramu u skladu s islamskim zakonom.

Turska pjevačica odrezala kosu na pozornici u znak solidarnosti s Irankama

Rekabi i ostali iranski sportisti napustili su hotel Garden Seoul u ponedjeljak ujutro, a u srijedu bi se trebali vratiti u domovinu.

Međutim, BBC Persia, pozivajući se na neimenovani izvor, izvijestio je da su Rekabi oduzeli pasoš i mobitel. Službeni Teheran se za sada nije oglašavao.

Demonstracije nakon smrti Mahse Amini pretvorile su se u veliki protuvladin pokret, predstavljajući za iransko klerikalno vodstvo jedan od najvećih izazova od svrgavanja šaha 1979. godine.

Prema norveškoj grupi Iran Human Rights, najmanje 122 osobe ubijene su u odgovoru države na proteste, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak