Balkansko Wushu prvenstvo: Reprezentacija BiH učestvovat će sa 12 takmičara

0
AA
Balkansko Wushu prvenstvo: Reprezentacija BiH učestvovat će sa 12 takmičara

Wushu reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovat će na Balkanskom Wushu prvenstvu koje će se ove godine održati u turskom Edirneu od 14. do 17. augusta.

Iz Kung Fu/Wushu saveza Bosne i Hercegovine saopšteno je kako će 12 takmičara predstavljati zemlju u kineskom boksu, poznatijem kao Wushu Sanda.

Iz Saveza napomonju da selektor Mirsad Nokto neće biti u prilici prisustvovati takmičenju te da će bh. tim u Edirneu predvoditi instruktor Aldin Dedić te treneri Sejfudin Šabić i Samir Masnopita.

Pogledajte ko je glasao za, a ko protiv rezolucije o Palestini: Neke zemlje bi vas mogle iznenaditi

Šta je Wushu?

Wushu je kompletna borilačka vještina, kao i sport s punim kontaktom. Ima dugu historiju u kontekstu kineskih borilačkih vještina.

Razvijena je 1949. godine s ciljem standardizacije prakse tradicionalnih kineskih borilačkih vještina, iako pokušaji strukturisanja različitih decentralizovanih tradicija borilačkih vještina datiraju još ranije, kada je 1928. godine u Nankingu osnovan Centralni institut Guoshu.

'Wushu' je kineski termin za "borilačke vještine" ("Vu" = borba ili ratni, "Šu" = umjetnost). U savremenim vremenima, Wushu je postao međunarodni sport pod vodstvom Međunarodne federacije Wushu (IWUF), koja svake dvije godine organizuje Svjetsko prvenstvo u Wushu. Wushu je službeni događaj na azijskim igrama, istočnoazijskim olimpijskim igrama mladih, jugoistočnim azijskim igrama, svjetskim igrama borbe i raznim drugim višesportskim događanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak