Wolfsburg prvak Njemačke (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Wolfsburg prvak Njemačke (VIDEO)

Wolfsburg je velikom pobjedom 5:1 protiv Werdera osvojio naslov prvaka Njemačke, a ogroman doprinos dali su naši reprezentativci Edin Džeko i Zvjezdan Misimović koji su i danas bili strijelci.

Domaći su svoju prvu priliku realizirali. Duga lopta za Grafitea koji je ne uspijeva stići, ali zato je tu naš Misimović koji stiže i u 6. minuti pogađa za vodstvo Vukova. Ovo je sedmi pogodak Misimovića ove sezone.

Međutim igrači Werdera se nisu dali zbuniti te vršili pritisak, iako su u prvom poluvremenu imali loptu u posjedu nisu uspjeli probiti obranu Wolfsburga. U 15. minuti asistenciju Gentnera sjajno koristi Grafite i pogađa za 2:0.

Nakon blage inicijative Werdera Grafite traži Džeku da mu proslijedi loptu, ali Austrijanac Prödl i pogađa umjesto našeg reprezentativca.

Werder uspjeva u 31. minuti smanjiti na 3:1 preko Diega, na asistenciju Pizarra.

http://www.youtube.com/watch?v=8c_W8f0pGt8


U drugom poluvremenu su igrači Wolfsburga potpuno preuzeli kontrolu i u 56. minuti iz slobodnog udarca s desne strane asistira Misimović te Grafite u zraku "krade" loptu ispred Džeke i postiže svoj 28 gol ove sezone.

Nije Džeko mogao iznevjeriti svoje obožavatelje te nakon brojnih prilika stavlja tačku na 'i' u 74. minuti. Odličan pas Gentnera u sredinu, pružio se Džeko po terenu i zaključuje susret u Volswagen areni.



"Ovo je bio jedan od najljepših trenutaka u mom životu. Ovo niko nije očekivao, pa ni igrači. Mislim da smo pokazali da smo najspremnija ekipa u Bundesligi i na kraju sasvim zasluženo osvojili prvo mjesto", rekao je Džeko u razgovoru za Hayat.

Džeko je nakon završetka utakmice na stadionu Wolfsburga nosio zastavu Bosne i Herecegovine i sa saigračima poslavio titulu.

http://www.youtube.com/watch?v=4rW5XSwy_kA


Misimović, Grafite i Džeko oborili rekorde Bundeslige

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Zvjezdan Misimović poravnao je rekord Andreasa Herzoga iz sezone 1984/85 kao najboljeg asistenta Bundeslige svih vremena. Veznjak Wolsburga je podijelio 20 lopti svojim saigračima koji su tresli mreže protivnika.

Najviše tih asistencija iskoristili su Grafite i Džeko koji su postali najefikasniji par prvenstva Njemačke svih vremena. Njih dvojca su ukupno ove sezone postigli 54 gola.

Ispred Magathovog tandema golgetera do danas su bili Bayernovi Gerd Müller i Uli Höness koji su u dvije uzastopne sezone 1971/1972 i 1972/1973) skupili po 53 gola.

Grafite je proglašen za najboljeg strijelca ove sezone u Bundesligi sa 28 golova.

Bayern bolji od Stuttgart, HSV izborio Evropu

Bayern je osvojio drugo mjesto i nastup u LP pobjedom 2:1 protiv Stuttgarta, strijelci Boulahrouz (autogol) i Van Bommel, dok je Gomez pogodio za Stuttgart koji je završio na trećem mjestu koje također omogućava nastup LP.

Četvrta je završila Hertha koja katastrofalno poražena na gostovanju od Karsluhera 4:0, kojem pak niti velika pobjeda nije pomogla da se spasi od ispadanja.

Piotr Trochowski je silovitim udarcem u 90. minuti donio pobjedu i nastup u Europi za HSV koji je slavio u Frankfurtu 3:2. Dvije Borussije su svoj ogled okončale bez pobjednika 1:1. M'gladbach je ovim bodom uspio da izbjegne relegaciju, a Dortmund je ostao bez nastupa u Europi naredne sezone.

Iz lige je ispao Bielefeld koji je rezultatom 2:2 kući osvojio bod protiv rasterećenog Hannovera, a Cottbus je slavio 3:0 protiv Leverkusena čime je izborio kvalifikacije za opstanak u Bundesligi.

Hoffenheim je slavio na gostovanju kod Schalkea sa 2:3.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak