Utakmica koja se ne smije izgubiti

Radiosarajevo.ba
Utakmica koja se ne smije izgubiti

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras ima šansu da po prvi put u istoriji izbori baraž za odlazak na neko veliko prvenstvo.

Tri boda bi izabranicima Ćire Blaževića donijela sigurno drugo mjesto koje vodi u baraž. Zmajevi bi, ipak, do kraja kvalifikacija trebali savladati Estoniju kako bi izbjegli poziciju najslabije drugoplasirane ekipe koja neće ići u doigravanje.

"Nemamo druge nego ići na pobjedu. Igramo pred svojom publikom za tri boda koja osiguravaju drugo mjesto. Znamo šta nas čeka i koliki je ulog. Turci sigurno vide svoju šansu. Utakmica će sigurno biti interesantna i neizvjesna. Vjerujem da ćemo se na kraju mi radovati - rekao je Džeko za Dnevni avaz.

Pobjeda BiH na Bilinom Polju bi u potpunosti izbacila Tursku iz utrke za drugu poziciju, jer izabranici Fatiha Terima za našom selekcijom zaostaju četiri boda.

Navijači 12. igrač

Veliko interesovanje vlada za ovaj susret, a karte su raspordate u rekordnom vremenu. Ipak, ono što je najvažnije jeste da naš nacionalni tim ima podršku navijača svih 90. minuta. Toga su svjesni i sami igrači.

"Pune tribine će biti naš 12. igrač, pomoć u ovom susretu. Sigurno je da u Zenici uvijek vlada neviđena atmosfera. Navijači znaju kako da nam pomognu", rekao je Salihović za Avaz.

"Bodrite nas svim srcem. Vjerujte u nas do kraja. Utakmica se igra 90 minuta i gol za pobjedu može pasti na samom kraju. Nemojte gubiti nadu, jer mi igramo za vas", poručio je Džeko navijačima.

Pismo iz UEFA-e

Na adresu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine stiglo je pismo iz krovne kuće evropskog nogometa u kojem stoji da će naša reprezentacija biti najstrožije sankcionisana ukoliko navijači budu pravili bilo kakve nerede.

"Apeliram na naše navijače, na one koji nas vole i poštuju, da ne naprave ništa što bi nas moglo ugroziti. Neka atmosfera bude kao protiv Belgije, kada nije pala nijedna petarda na teren i neka nas podrže dlanovima i pjesmom. Želim da pokažemo Evropi i svijetu da nismo divljaci, kakvim nas predstavljaju. Neka ne bude ni najmanjeg incidenta", zamolio je kapiten bh. selekcije Emir Spahić.

"Iskreno, više se bojim toga, nego Turske i nadam se da će nas navijači podržavati dušom i srcem, a ja im obećavam da ćemo na terenu poginuti za pobjedu. Za nas, ali i za sve njih ćemo pokušati da im uljepšamo svakodnevnicu, kako bi barem na trenutak zaboravili probleme", dodao je za Oslobođenje Emir Spahić.

BiH na domaćem terenu neporažena od Turske

Nogometaši Bosne i Hercegovine do sada su četiri puta igrali sa reprezentacijom Turske od čega su Zmajevi dva puta slavili, a dva puta poraženi.

Prvu, prijateljsku, utakmicu ove dvije selekcije odigrale su 16. avgusta 2000. godine na stadionu Koševo, gdje je naša nacionalni tim slavio sa 2:0 golovima Bolića i Topića.

BiH bila je bolja od Turske i u kvalifikacijskom susretu za odlazak na Evropsko prvenstvo 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. Naš državni tim slavio je sa 3:2, a golove su postigli Mismiović, Džeko i Čustović.

U okviru kvalifikacija za EP BiH je poražena sa 1:0 u Turskoj golom Nithata Kahvecija, a u ovim kvalifikacijama Turci su na svom stadionu slavili sa 2:1. BiH je povela golom Edina Džeke. Džeko je nesretno zatresao i našu mrežu.

Željko Komšić prisustvovao posljednjem treningu

FOTO: RadioSarajevo.ba

Selektor Blažević je sa svojim izabranicima u utorak navečer na stadionu Grbavica odradio i posljednji trening pred utkamicu.

Ćiro nije želio previše opteretiti igrače, pa su Zmajevi imali lagani jednosatni trening.

Podršku našim reprezentativcima pred istorijsku utakmicu pružio je i Predsjedavajući predsjedništva BiH Željko Komšić. Komšić je našim reprezentativcima poželio puno sreće pred utakmicu sa Turskom.

Vezano:
Turska javnost vjeruje u Terimove izabranike
MUPZDK poduzima mjere kako bi se utakmica odigrala u sigurnom ambijentu
Vladavić: S Misketom će nam biti lakše
Ćiro: Nervoza vlada među igračima
Bez podrške BHF-a u Zenici
Terim optimista pred susret u Zenici
Ibričić: Sada su Turci pod pritiskom
Ćiro: U srijedu utakmica odluke
FIFA odlaže odluku o baražu

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak