UEFA: I naša liga pod istragom

Radiosarajevo.ba
UEFA: I naša liga pod istragom


Braća Šapina koje se sumnjiči za namiještanje utakmica, foto: Arhiva Jutarnji list


Najveći skandal namiještanja utakmica do sada - tako se opisuje najnovije otkriće injemačke policije u kojem učestvuje UEFA, kako je potvrđeno u petak.

Naime, Njemačka je policija privela vođe skupine za koju sumnja da je samo ove godine namjestila više od 200 nogometnih utakmica u Europi, među njima i 8 premijerligaških utakmica u BiH, 14 u Hrvatskoj, 7 u Sloveniji...

Kako je priopćilo tužiteljstvo u njemačkom Bochumu, među utakmicama za koje se vjeruje da su bile namještene su tri utakmice Lige prvaka i 12 utakmica Lige UEFA i brojne utakmice nacionalnih liga u devet zemalja.

Vjeruje se kako je kladioničarska mafija podmićivala nogometaše, trenere, sucdije i službenike kako bi namještali utakmice. Sve su utakmice koje se nalaze pod sumnjom odigrane ove godine.

Pretresi su ovih dana izvršeni u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Švicarskoj, a zaplijenjena je gotovina i roba u vrijednosti većoj od milion eura. UEFA je objavila kako je pomogla u istrazi putem svog Sistema za otkrivanje kladioničarskih prijevara. Sistem nadzire sva UEFA-ina takmičenja i sve utakmice prvih i drugih liga u Europi.

O kojim se utakmicama radi, bit će objavljeno kasnije. Najveći se broj sumnjivih utakmica odnosi na domaće lige u devet zemalja, stoji, među ostalim, u UEFA-inom priopćenju.

Osim BiH, Hrvatske i SLovenije, među državama koje se nalaze pod povećalom su Njemačka, Belgija, Švicarska, Turska, Mađarska i Austrija.

Pritvoreno je 15 osoba u Njemačkoj, 2 u Švicarskoj, a ukupno je zaplijenjeno oko milijo eura u gotovini te druge vrijednosti.

Po pisanju njemačkih medija, među uhapšenima se nalaze i njemački Hrvati Ante i Milan Šapina, poznati po tome da su 2004. namjestili 23 utakmice podmitivši suca Roberta Hoyzera. Ante je tada dobio dvije godine i 11 mjeseci zatvora zbog prevare na sportskim kladionicama, dok su Milan i njihov brat Filip prošli s uvjetnom kaznom, piše Jutarnji list.

Tužiteljstvo vjeruje da je međunarodna grupa djelovala pod vodstvom “mozga” iz Berlina.

Sumnjičeni su uplaćivali znatne uloge u kladionicama u Njemačkoj i idrugim zemljama. Kladionice u Kini i drugim istočnim zemljama bile su im primamljivije jer ograničenja uloga praktično ne postoje.

Istražitelji strahuju da bi i iznos zarade i broj namještenih utakmica mogao biti još veći. "Ovo je samo vrh ledenog brijega" rekao je direktor policije u Bochumu Friedhelm Althans.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak