Tuga u porodici legendarnog igrača FK Željezničar koji je harao terenima u bivšoj Jugoslaviji

0
Radiosarajevo.ba

Sanja Berjan rođ. Lagumdžija, supruga legendarnog Branislava Berjana, preminula je u nedjelju, 27. oktobra u 60. godini života.

Sahrana će se obaviti na Gradskom groblju 'Bare' u utorak, 29. oktobra u 12:00 sati.

Branislav Berjan je svoje prve fudbalske korake napravio u ilidžanskom Igmanu, da bi se kao fudbaler u potpunosti afirmisao u Željezničaru. Došao je na Grbavicu 1974. godine i postao standardni prvotimac kod Ivice Osima koji ga je forsirao na mjestu desnog beka.

Uhapšen Zeničanin Esmir Silajdžija, poznat po učešću u popularnoj emisiji Život na vagi

Kao i njegov ilidžanac, pokojni Miljan Štaka, koji je plavi dres s brojem dva nosio šezdesetih godina, odlikovao se oštrim i beskompromisnim startovima, kojima je zaustavljao protivnička krila u prodorima prema golu Željezničara. Najviše utakmica odigrao je u bekovskom paru s Mirsadom Baljićem u timu 'Plavih' iz osamdesetih godina.

Branislav Berjan je za 'Plave' igrao punih 13 godina i u tom periodu odigrao je preko 300 zvaničnih utakmica i postigao je dva gola. Posljednju utakmicu za Željezničar odigrao je u sezoni 1987./1988. protiv Partizana.

Unatoč ponudama Galatasaraja i Sarijespora iz Turske, nije se uspio dogovoriti oko potpisivanja ugovora te odlazi u Švedsku. Tamo igra za Karlstad, tim koji se takmičio u prvoj ligi a zatim je otišao u Štokholm u drugu ligu gdje je bio trener/igrač. Nakon igračke karijere Berjan je ostao u Švedskoj gdje radi kao trener a potom je trenirao i nekoliko nižerazrednih timova u Njemačkoj, piše 1921.

Foto: Smrtovnica: Smrtovnica Sanja Berjan rođ Lagumdžija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak