Sve je u našim rukama

Radiosarajevo.ba
Sve je u našim rukama


Sada ovisimo isključivo o sebi i sve je u našim rukama, tvrdi Miroslav - Ćiro Blažević, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, nakon što je naš nacionalni tim u subotu naveče u Genku savladao Belgiju rezultatom 4:2.

Trijumfom nad "crvenim đavolima", koje je Ćiro povećao je šanse reprezentaciji BiH da se plasiraju u baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo "Južnoafrička Republika 2010".

"Pobjeda nas je trenutno lansirala na drugu poziciju, a nadam se da ćemo na ovoj poziciji ostati i poslije revanša sa Belgijancima u srijedu na Bilinom polju. Iskreno, nadam se da ćemo se nakon ove utakmice približiti i Špancima", optimista je Blažević, objasnivši svoja očekivanja:

"Priželjkujem da Turska savlada Španiju, a uz našu pobjedu, mi bismo došli Furiji samo na tri boda zaostatka. Ako se sve poklopi, ispostaviće se tačnim moja prognoza da ćemo o konačnoj tabeli i putniku na Mundijal odlučivati u međusobnom duelu sa Špancima. Dok god postoji i teoretske šanse da možemo biti prvi, moramo u to vjerovati. Jer nikada ne možeš biti drugi, ako ne 'pikiraš' prvo mjesto."

Ključni momenat utakmice u Genku, ispostavilo se, bila je bakljada, koju su naši navijači priredili sredinom drugog poluvremena. U tim trenucima Belgijanci su izjednačili i "stisli" su u nadi da mogu i do drugog gola. Međutim, uslijedio je prekid od nekoliko minuta, a nakon povratka na teren gledali smo jednu sasvim drugu reprezentaciju BiH. Ćiro nije želio otkriti kako je u tunelu motivisao svoje izabranike.

"Niti u trjednom enutku nisam bio skeptičan kada su Belgijanci izjednačili. Naprotiv, vjerovao sam u uspjeh. Malo me nerviraloi što u prvom poluvremenu nismo 'igrali', a upravo je 'igra' trebalo da bude naše najjače oružje. Stoga sam na poluvremenu insistirao na 'igri', a glavni cilj trebalo je da nam bude da uputimo loptu prema Edinu Džeki, kojeg 'lasoom' nisu mogli uhvatiti. Neka ostane tajna kako sam ih motivirao kod prekida. Ne mogu baš sve otkriti", ističe Blažević, otkrivši još jedan zanimljiv detalj:

"Jahić je kod naših prekida stajao u 'bezvazdušnom prostoru'. Na to sam mu ukazao, pa je kod narednog kornera opet pogledao prema meni. Viknuo sam: 'Idi, zabij gol'. On je otišao u šesanesterac i pogodio."

Blažević je na pres-konferenciju nakon utakmice došao sa šalom belgijske reprezentacije, koji je dobio od jednog navijača, a pred belgijskim kolegama izrazio je "nezadovoljstvo" u pogledu konačnog ishoda.

Ćiro: "U Zenici će biti teže"

Ćiro je na pitanje u vezi s revanšom u Zenici ponovo zauzeo ozbiljan stav: "Nema opuštanja. U Zenici će nam biti mnogo teže nego u Genku, ali imamo dovoljno vremena da se adekvatno pripremimo."

U veličanstvenoj pobjedi nad Belgijom glavnu rolu odigrao je bundesligaški dvojac iz Volfzburga - Edin Džeko i Zvjezdan Misimović. Prvi je, osim gola, upisao i asistenciju, a na njemu je bio i prekršaj nakon kojeg je Misimović asistirao Sanelu Jahiću za naš drugi gol. Popularni Miske do kraja se upisao i u listu strijelaca...

"Najbitnije je da smo pobijedili, mada ne mogu sakriti zadovoljstvo što sam na otvaranju utakmice matirao belgijskog golmana. Bila je ovo izuzetno teška utakmica, a ne sumnjam da će još teža biti ona u srijedu u Zenici. Napravili smo veliki posao i ne smijemo dozvoliti da nešto krene u pogrešnom smjeru i da u revanšu nešto zabrljamo", kaže Džeko.

Misimović, uprkos rezultatski ubjedljivom trijumfu, naglašava da na terenu nije bilo lako.

"Ni najmanje. Svi smo morali pružiti iznad maksimuma da bismo došli do bodova. Dobro smo 'stajali' sve do izjednačujućeg gola. Do tada nam nisu stvorili niti jednu šansu. Međutim, gol nas je poremetio i sreća pa je uslijedio prekid zbog bakljade", istakao je Misimović, dodavši da se niti jednog trenutka nije bojao da će sudija prekinuti utakmicu:

"Sudija nam je rekao da ćemo se povući u tunel samo dok se dim raziđe. Ispostavilo se da je pauza bolje prijala nama."

Spahić ne igra u Zenici

Kapiten naše reprezentacije je na utakmici u Genku zadobio ozljedu obje potkoljenice, te će propustiti utakmicu u Zenici. U njegovom odsustvu kapitensku traku će nositi Misimović…

Ne smijemo olako shvatiti Belgijance u revanšu. Njima će to biti posljednja šanse da se uključe u borbu za vrh i sigurno je da će tražiti pobjedu. Strpljivom igrom moramo čekati našu šansu i uz zalaganje kao u Genku, vjerujem da ni pozitivan rezultat neće izostati, rekao je Misimović.povrijedio je skočni zglob lijeve noge i
obje potkoljenice

Misimović će izostankom Spahića u Zenici nositi kapitensku traku. To će mu biti dodatni motiv, ali i obaveza.

"Ne smijemo olako shvatiti Belgijnace ni u revanšu. Njima će to biti posljednja šanse da se uključe u borbu za vrh i sigurno je da će tražiti pobjedu. Strpljivom igrom moramo čekati našu šansu i uz zalaganje kao u Genku, vjerujem da ni pozitivan rezultat neće izostati", uvjeren je Misimović.

Bh. reprezentativci juče oko podne stigli su u Sarajevo, uz srdačan doček na Sarajevskom aerodromu, gdje je veliki broj naših navijača došlao pozdraviti naše "sportske heroje". U popodnevnim satima odrađen je regenerativni trening, a za danas je zakazan trening na "Koševu".

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak