Sukob generacija

Radiosarajevo.ba
Sukob generacija

U vrijeme kada je Pep Guardiola osvojio svoj prvi evropski kup igrajući za Barcelonu, menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson je bio pred osvajačkom dinastijom u kojoj će u narednih 17 godina pridobiti 11 titula engleske Premier Lige.

Dok je Guardiola u ranim dvadesetim kao vezni igrač preuzimao medalju na Wembleyu u maju 1992. godine, Ferguson se upravo opraštao od titule protiv Leeds Uniteda u sezoni čiji je kraj istovremeno označavao početak zlatnog doba za Manchester United i englesko prvenstvo uopšte.

Dok su im se u karijerama putevi rijetko ukrštavali, Guardiola, bivši nogometaš sa Nou Campa je napredovao kao veznjak Barce, a Ferguson, čangrizavi Škot sa Glasgowskih luka, je postao najzaslužniji za dominaciju u domaćem prvenstvu, skupljajući naslove prvaka od 1993. do danas.

U dvadeset tri godine, koliko trenersku palicu drži na Old Traffordu, Ferguson (67), žeđ za pobjedom nije ugasio čak i nakon 25 osvojenih trofeja. Gotovo tri decenije mlađi, Guardiola je u svojoj jednogodišnjoj karijeri selektora katalonaca upisao dvije titule, i to prvaka lige i kupa, a večeras ima priliku da u direktnom obračunu sa Manchester Unitedom u finalu Lige prvaka prisvoji najveće priznanje evropskog nogometa.

"Ljudi govore kako je razlika u iskustvu Sir Alex Fergusona i Pep Guardiole ogromna", rekao je trener milanskog Intera Jose Mourinho.

"Iskustvo?, Šta je zapravo iskustvo? Ukoliko je neko dobar svejedno je ima 35 ili 65 godina. Sir Alex je u trećem finalu Lige Prvaka, a Pep u svom prvom na poziciji menadžera. U trenucima kada znate da ste u samom vrhu nogometa, osjećate se poprilično spremno", dodao je Portugalac.

Ferguson je na čelu Uniteda bio još za vrijeme Bryan Robsona, Mark Hughesa, Eric Cantone, Roy Keana, David Beckhama, Ruud Van Nistelroya, a danas pod svojim okriljem ima zvijezde poput Cristiana Ronalda i Wayne Rooneya. Ne zaboravimo i starije slavne igrače kao što su Ryan Giggs, Paul Scholes i Gary Neville koji su u Manchesteru više od jednog desetljeća.

Svaki put iznova, još od novembra 1986. godine, Ferguson je obnavljao tim Uniteda miješajući domaće igrače sa aktualnim zvijezdama, održavajući tako sveukupnu snagu tima.

Guardiola je iz Barcelone odsustvovao samo na par godina za vrijeme profesionalnog angažmana u Italiji. Nogometnu karijeru je započeo u juniorskom timu Katalonaca, a kada je, mnogo godina kasnije, na čelu sa B timom ostvario zavidne rezultate, vlasnici Barcelone su ga unaprijedili kao trenera istoimenog prvoligaša, prepoznavajući tako u njemu renomirane kvalitete poput posvećenosti, požrtvovanosti i specifičnost metodike u radu.

"Trener je zaveo red na terenu i van njega. Vratio nam je nadu, motivaciju, samopouzdanje i vjeru u sebe. On zaslužuje čistu desetku.", izjavio je Xavi Hernandez, glavni akter sredine terena koji je svojim nastupom za Španiju u Euru 2008. zaradio titulu najboljeg igrača turnira.

"Sir Alex je čovjek koji srcem i dušom doživljava igru i njegov adrenlinski naboj je ono što svi mi trebamo kako bi bili na vrhu", dodao je nekadašnji Fergusonov rival u engleskoj Premier ligi, Jose Mourinho. "On je odličan menadžer i pobjeda ili poraz u ovom trenutku neće ga učiniti boljim ili lošijim. Naravno, ukoliko pobjedi u srijedu, postaće zasigurno najvećim trenerom kluba."

AP/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak