Stiglo pojašnjenje iz UEFA-e: Zašto na Euru nema utakmice za treće mjesto?

0
Radiosarajevo.ba
Stiglo pojašnjenje iz UEFA-e: Zašto na Euru nema utakmice za treće mjesto?

Španija i Engleska pripremaju se za finale ovogodišnjeg Eura u Berlinu, koje se igra u nedjelju (14. juli), dok poraženi polufinalisti Nizozemska i Francuska idu ravno kući.

Za razliku od svjetskih prvenstava, na Europskom prvenstvu nema utakmice za treće mjesto, a ni ovogodišnji turnir u Njemačkoj nije iznimka, javlja Njemačka novinska agencija (dpa).

Vladajuće europsko fudbalsko tijelo UEFA objasnila je da je utakmica za treće mjesto ukinuta kao dio promjene formata turnira od 1980. do 1984. godine.

Salkić: 'Stevandiću, ovo je istina koju namjerno zaobilazite. Dok smo živi pričat ćemo o zločinima'

"Utakmica se nije smatrala atraktivnom i od tada nije dio Eura", rekla je UEFA u četvrtak. Također nema planova za ponovno uvođenje takve igre.

Godine 1980. Čehoslovačka je pobijedila domaćina Italiju na penale u posljednjoj utakmici za treće mjesto na Europskom prvenstvu do danas, a Njemačka je osvojila naslov.

U posljednjim izdanjima Svjetskog kupa Hrvatska je završila na trećem mjestu u Kataru 2022., dok je Belgija uzela bronzu u Rusiji 2018.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak