Sistemsko zlostavljanje u ženskoj fudbalskoj ligi u SAD

0
Radiosarajevo.ba
Sistemsko zlostavljanje u ženskoj fudbalskoj ligi u SAD

Zlostavljanje i nedolično ponašanje u američkoj Nacionalnoj ženskoj fudbalskoj ligi (NWSL) postalo je sistemsko, pokazala je nezavisna istraga.

Fudbalski savez SAD saopćio je da će odmah krenuti u provođenje reformi, prenio je Sky.

Nwsl je bila primorana da reaguje prije godinu dana kada je 'The Athletic' objavio izvještaj u kome navodi da je bivši trener Sjeverne Karoline Paul Riley seksualno zlostavljao fudbalerke. Izvještaj je sačinjen poslije razgovora sa više desetina igračica koje je Riley trenirao od 2010. godine.

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva: "Agresija na BiH nije stala. I dalje traje"

Pravi haos u Americi: Tokom utakmice počelo se pucati, četiri osobe ranjene

'The Atletic' je naveo da je Riley negirao "većinu optužbi".

Poslije toga ligu je napustila bivša komesarka Lisa Baird i zatražila reforme, a polovina klubova iz NWSL prekinula je saradnju sa trenerima poslije žalbi fudbalerki na kraju sezone 2021.

Fudbalski savez je doveo Sally Yates i firmu Spalding da obave nezavisnu istragu i objave pun izvještaj.

"Naša istraga otkrila je ligu u kojoj su zlostavljanje, nedolično ponašanje, verbalno, emotivno zlostavljanje i seksualno nedolično ponašanje postali sistemski, obuhvatajući više ekipa, trenera i žrtava. Verbalno i emotivno zlostavljanje koje su igračice opisale ne odnosi se samo na 'žestoko' treniranje, a one su među najboljim sportistima svijeta", navodi se u izvještaju.

U izvještaju su date brojne preporuke za prioritetno zdravlje i sigurnost igračica. Među njima je i zahtjev da ekipe ligi i savezu tačno prijave nedolično ponašanje trenera, kako bi se osiguralo da treneri više ne idu u druge ekipe. Poziva se i na provjeru trenera i blagovremenu istragu navoda o zlostavljanju.

Predsjednica Fudbalskog saveza SAD Cindy Parlow Cone rekla je da su nalazi istrage "srceparajući i duboko zabrinjavajući".

NSWL saopćila je da će odmah ispitati izvještaj, a zajednička istraga lige i Udruženja fudbalerki je u toku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak