Andrij Ševčenko i ukrajinske legende pisali reprezentaciji BiH: "Greška se još može ispraviti!"

4
Radiosarajevo.ba
Andrij Ševčenko i ukrajinske legende pisali reprezentaciji BiH: "Greška se još može ispraviti!"

Legendarni ukrajinski fudbaleri i treneri obratili su se igračima i stručnom štabu reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je 19. novembra planirala da održi utakmicu u Rusiji protiv selekcije zemlje koja je izvršila invaziju na Ukrajinu.

Njihovo pismo objavljujemo u cjelosti.

"Dragi kolege! Prijatelji!

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Utakmica između reprezentacije Ukrajine i reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja se odigrala u vašoj zemlji 16. novembra 2021. godine, za nas je uspomena iz mirnog života. Uostalom, ova utakmica bila je posljednja za naš tim prije sveobuhvatne invazije Rusije na teritoriju naše zemlje, koja je počela 24. februara 2022. godine.

Udruženje Bordo prijatelji 1946 zahtjeva ostavku Fuada Čolpe

Više od šest mjeseci ukrajinski timovi, uključujući i glavnu reprezentaciju Ukrajine, nisu imali priliku odigrati niti jednu međunarodnu utakmicu u svojoj zemlji. A sve je to zbog agresije Rusije.

Milioni naših građana takođe su bili prisiljeni da napuste Ukrajinu. Uglavnom žene i djeca. Zahvalni smo Bosni i Hercegovini što je za neke od njih postala dom dobrodošlice!

Desetine hiljada onih koji su ostali ili nisu uspjeli otići ubijeno je i ranjeno. Hiljade ljudi je mučeno na teritoriji Ukrajine koju je okupirala Rusija. Sada su stambene četvrti naših gradova pod stalnim bombardovanjem ruske vojske. Cijela teritorija naše zemlje je pod stalnom raketnom paljbom Rusa, svakodnevno ginu civili i djeca, a na frontu se vode žestoke borbe...

Mi se takmičimo sa ogromnom vojnom armadom koja želi da banalno uništi našu zemlju. I što je važno, ne takmičimo se samo za Ukrajinu. Borimo se za budućnost cijelog demokratskog, civiliziranog svijeta, kojem Bosna i Hercegovina pripada.

Stoga smo bili neprijatno iznenađeni i veoma ožalošćeni viješću da je nakon ovakvih tragičnih događaja koji su se već dogodili i koji se nastavljaju u Ukrajini, vaš tim pristao da odigra prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Rusije – reprezentacijom zemlje agresora – dana 19. novembar.

Smatramo da je odluka reprezentacije Bosne i Hercegovine da odigra utakmicu sa selekcijom zemlje agresora žalosna greška. Greška koja se još može ispraviti!

Stoga vas pozivamo da odbijete učešće u fudbalskoj utakmici sa reprezentacijom Rusije! Odbijte zarad zaustavljanja vojne agresije na Ukrajinu i zarad budućnosti demokratske Evrope!

Brojne reakcije na odluku o meču BiH s Rusijom: Džeko, Pjanić i Ahmedhodžić se protive

S poštovanjem,

Oleg Blokhin, dobitnik "Zlatne lopte"-1975,

Ihor Belanov, dobitnik "Zlatne lopte"-1986,

Andriy Shevchenko, dobitnik "Zlatne lopte"-2004,

Anatolij Demjanenko, učesnik Svetskog prvenstva 1982, Svetskog prvenstva 1986, Svetskog prvenstva 1990,

Oleksij Mihajličenko, olimpijski šampion u fudbalu 1988.

Oleg Protasov, osvajač "UEFA Srebrne kopačke"-1986.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak