Samouvjerena izjava Mauricia Pochettina: Cilj nam je osvojiti Svjetsko prvenstvo

2
FENA
Samouvjerena izjava Mauricia Pochettina: Cilj nam je osvojiti Svjetsko prvenstvo

 Novi selektor američke reprezentacije Mauricio Pochettino izjavio je da njegova ekipa mora postaviti najviši mogući cilj – osvajanje Svjetskog prvenstva. SAD će zajedno s Meksikom i Kanadom biti domaćin Svjetskog prvenstva 2026. godine. Selektor vjeruje da bi ovaj cilj – osvajanje titule na domaćem turniru – trebao motivirati igrače.

Argentinac, bivši trener Chelseaja koji je također vodio Espanyol, Southampton, Tottenham Hotspur i Paris Saint-Germain, službeno je predstavljen medijima u petak, nakon što je ove sedmice potpisao ugovor.

"Moramo vjerovati da možemo pobijediti. Ne samo pobijediti utakmicu, već osvojiti Svjetsko prvenstvo. Želimo da igrači izađu na teren od prvog dana s velikim ambicijama", rekao je.

"Uskoro će sve vojske na svijetu koristiti 'zmajeve'": Na frontu viđeno novo smrtonosno oružje

Najbolji rezultat SAD-a na Svjetskom prvenstvu u modernoj eri bio je plasman u četvrtfinale 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu. Američka reprezentacija je na prvom svjetskom nogometnom prvenstvu 1930. godine osvojila treće mjesto.

"Vjera je za mene riječ koja je veoma moćna. Možeš imati ogroman talent, ali u nogometu moraš vjerovati. Vjerovati da je sve moguće. Ako pronađemo način da svi zajedno vjerujemo, možemo postići ono što želimo", dodao je.

Pedestjednogodišnjeg bivšeg argentinskog reprezentativca privukao je ovaj posao jer predstavlja drugačiji izazov. Njegov prvi zadatak bit će sastavljanje ekipe za dvije prijateljske utakmice u oktobru. Prvo će igrati protiv Paname, koja je porazila SAD u grupnoj fazi ovogodišnje Copa Americe, a zatim slijedi meč protiv velikog rivala Meksika u Guadalajari.

Pochettino, koji prvi put preuzima ulogu selektora, imenovan je nakon što se reprezentacija SAD-a razišla s dosadašnjim trenerom Greggom Berhalterom, pod kojim je američka ekipa ispala već u grupnoj fazi južnoameričkog prvenstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak