Šahtar bez Lige prvaka

Radiosarajevo.ba
Šahtar bez Lige prvaka

Najveće iznenađenje dosadašnjih kvalifikacija Lige prvaka dogodilo se u Temišvaru. Aktualni pobjednici Kupa Uefa iduće sezone neće igrati u Ligi prvaka. U trećem su pretkolu ekipu Šahtara izbacili rumunski prvaci.

FC Timişoara je u Temišvaru uspjela sačuvala pozitivan (2:2) rezultat iz prve utakmice, otprije sedam dana u Ukrajini, gdje se sastav koji kapetanski predvodi Darijo Srna spasio od poraza golom u 86. minuti. U Rumuniji je završilo bez golova (0:0).

U 85. je minuti Srna vrlo dobro pucao iz slobodnog udarca s dvadesetak metara, ali mu je golman Costel Pantilimon skinuo loptu ispod grede. Minutu kasnije domaći su propustili idealnu priliku za pogodak. Kostarikanski napadač Winston Parks zaobišao je golmana Pjatova, ali su uklizavanjem siguran gol spasila dvojica Šahtarovih braniča.

U četvrto se pretkolo natjecanja plasirao i bugarski prvak Levski, koji je na svom stadionu u Sofiji pobijedio azerbajdžanski Baku 2-0. U prvom je dvoboju bilo 0:0.

Iako su u prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka prije sedam dana nogometaši moskovskog Dinama iz Glasgowa donijeli velikih 1:0, Celtic je ipak pokazao nadmoć. Pobijedili su Škoti 2:0 Ruse u moskovskom uzvratu te tako zasluženo prošli u posljednji, četvrti krug kvalifikacija za najelitnije europsko natjecanje nogometnih klubova.

Iznenađenje su priredili i nogometaši Ventspilsa, latvijskog prvaka, koji su domaćih 1:0 iz prve utakmice sačuvali na gostovanju kod bjeloruskoga BATE-a iz Borisova, kluba koji je prošle sezone igrao, i to iznenađujuće dobro, u natjecanju po skupinama Lige prvaka.

Partizan je na domaćem terenu u Beogradu pobijedio Apoel sa 1:0, ali im to nije bilo dovoljno za prolaz jer su Kiprani u prvom meču slavili sa 2:0. Iako su 'crno-bijeli' do vodstva došli već u trećem minutu preko Portugalca Moreire, tim sa Kipra je hladnokrvnom i opreznom igrom uspio osigurati prolaz u 4. kolo kvalifikacija Lige prvaka.

Rezultati srijeda:

BATE Borisov - Ventspils 2:1 (0:1)
Dynamo Moscow - Celtic 0:2 (1:0)
FC Timisoara - Shakhtar Donetsk 0:0 (2:2)
Levski Sofia - FK Baku 2:0 (0:0)
Debrecen - Tallinna FC Levadia 1:0 (1:0)
Slavia Prague - FC Sheriff 1:1 (0:0)
NK Maribor - Zurich 0:3 (3:2)
Olympiakos Piraeus - Slovan Bratislava 2:0 (2:0)
Partizan Belgrade - APOEL Nicosia 1:0 (0:2)
Stabaek - FC Copenhagen 0:0 (1:3)

rezultati utorak:
Maccabi Haifa - Aktobe 4:3 (0:0)
Sivasspor - Anderlecht 3:1 (0:5)
Dinamo Zagreb - RB Salzburg 1:2 (1:1)
FC Twente Enschede - Sporting Lisbon 1:1 (0:0)
Panathinaikos - Sparta Prag 3:0 (1:3)

* u zagradama rezultati iz prvih utakmica


index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak