Preminula nogometna legenda: Golman koji je karijeru počeo u klubu iz BiH

0
Radiosarajevo.ba
Preminula nogometna legenda: Golman koji je karijeru počeo u klubu iz BiH

Tužne vijesti pogodile su hrvatski nogomet, jer je u 63. godini preminuo Tonči Gabrić, istinska legenda hrvatskog nogometa i jedan od najvećih igrača Hajduka u historiji. 

Svoju seniorsku karijeru Gabrić je započeo u Čeliku iz Zenice, a potom je igrao za Rijeku i grčki PAOK, dok je najveće uspjehe postigao u Hajduku. Za "Majstora s mora" odigrao je više od 100 utakmica, a 1996./97. godine osvojio je nagradu "Hajdučko srce".

Gabrić se posebno istaknuo svojim odbranama tokom nastupa Hajduka u Ligi prvaka, kada je bio možda i najbolji igrač te momčadi. Karijeru je završio 1999. godine, a na vratima Hajduka ga je naslijedio Stipe Pletikosa.

Nezapamćen incident u Italiji: Hrvatski stručnjak se potukao s fudbalerom Rome

Za reprezentaciju Hrvatske odigrao je devet utakmica u periodu od sedam godina. Debitovao je 17. oktobra u Zagrebu u prvoj historijskoj utakmici za Vatrene protiv reprezentacije SAD-a. Tokom većeg dijela svoje karijere u reprezentaciji bio je zamjena za Dražena Ladića, a sudjelovao je i na Euru 1996. godine u Engleskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak