Porazi Dinama i Partizana

Radiosarajevo.ba
Porazi Dinama i Partizana

Foto: AP
Dinamo je u okviru trećeg kola Lige Evrope poražen u Amsterdam Areni od Ajaxa sa 2:1. Domaći su poveli već u 4. minuti golom kapitena Suareza sa bijele tačke. Jedanaesterac je prethodno skrivio Madžukić. Rezultat 1:0 na semaforu je stajao do 80. minute kada Suarez asistira Rommedahlu, koji je utrčao ispred Cufrea i mirno pogodio za vodstvo od 2:0. 2:1 - Tomečak Dinamo je ublažio poraz u drugoj minuti sudijske nadoknade kada se Tomečak 'prošetao' kroz Ajaxov vezni red i s 18 metara prizemnim udarcem zatresao mrežu.

Nogometaši Partizana ubilježili su i treći uzastopni poraz u Ligi Evrope. Dvadesetogodišnji mladi hrvatski reprezentativac Ivan Perišić sam je savladao Partizan. Prvi put u 4. minuti, dok je drugi zabio u 58. minuti. Perišić je imao priliku postići i hattrick, ali je njegov udarac sa bijele tačke pogodio prečku. Jedanaesterac je predhodno izborio Garaerts.

U drugoj utakmici skupine Šahtar je s uvjerljivih 4-0 ispratio Toulouse, te tako došao do treće pobjede u isto toliko utakmica. Kapetan Šahtara Darijo Srna odigrao je svih 90 minuta, a nakon njegovog ubacivanja iz kornera ukrajinska je ekipa zabila vodeći gol na utakmici u 8. minuti. Naime, lopta je pogodila Daniela Congrea u ruku, suđen je jedanaesterac, a precizan je s bijele točke bio Luis Fernandinho.

U skupini J Benfica je na na svojem Estadio da Luzu potopila Everton 5-0 i izbila na čelo ljestvice. Dvostruki strijelci za sastav iz Lisabona bili su Javier Saviola i Oscar Cardozo, dok je jednom mrežu Evertona tresao i Luisao. U drugom je dvoboju sakupine BATE pobijedio AEK iz Atene 2-1 i došao do prvih bodova. Bjeloruski je sastav slavio golom Alumona u 85. minuti, a imao je olakšan put do pobjede budući je AEK dočekao kraj utakmice s tek devet igrača (isključenja Majstorovića u 53. i Arcea u 90. minuti).

Sturm Graz našeg Samira Muratovića poražen je na gostovanju kod Panathinaikosa 1:0 Jedini pogodak na utakmici postigao je Salpingidis iz jedanaesterca. Naš reprezentativac odigrao je svih 90 minuta za austrijski tim.

Nogometaši Villarreala odigrali su još jednu utakmicu u ovoj sezoni iz koje su izašli kao gubitnici. U ogledu 3. kola skupine G Europa lige pali su kod Lazija u Rimu 2-1. U Europa ligi je španska ekipa, popularna "žuta podmornica", dosad ostvarila pobjedu (Levski), pa poraz (Red Bull Salzburg) i sada novi poraz, a stanje u domaćoj ligi (Primeri) je jednako dramatično po njih. Jedina su ekipa u prvenstvu koja nije dosad ostvarila niti jednu pobjedu nakon sedam kola. U Rimu su imali priliku osvojiti puni plijen ili barem remi. U prvom dijelu su bili bolji, a od 68. minute su imali i igrača više (drugi žuti karton Matuzalema). Unatoč tome, Lazio je bio bolji u zadnjih dvadeset minuta, a Rocchi je u 90. minuti zabio pogodak i okrunio bolju igru domaćina unatoč brojčanom manjku na Olimpicu. Utakmicu je, uz dosta prigovora s obje strane, sudio hrvatski djelitelji pravde Ivan Bebek, s pomoćnicima Tomislavom Petrovićem i Tomislavom Šetkom.

Red Bull Salzburg je pobijedio na domaćem terenu Levski 1-0 i tako zadržao stopostotni učinak u ovoj G skupini. Admir Vladavić je u igru ušao u 90. minuti.

U skupini H je veliki korak prema vrhu napravio favorit skupine Fenerbahçe koji je na gostovanju svladao Steauu 1-0. Da stanje na ljestvici postane potpuno komplicirano pobrinuo se Sheriff koji je iznenađujuće pobijedio nizozemskog doprvaka Twente s 2-0.

Premda su imali do 72. minute ugodno vodstvo 2-0 u Beču, nogometaši Werdera ipak nisu uspjeli zadržati stopostotni učinak u skupini L. Odigrao je Werder kod bečke Austrije neodlučeno 2-2, čime su osvojili sedmi bod u Europa ligi, ali su bili sasvim blizu devetom. Sjajni Claudio Pizarro je dvaput pogađao domaću mrežu (19. i 63. minuta), ali to nije bilo dovoljno klubu iz Bremena za pobjedu. Sulimani je smanjio u 72., a džoker s klupe Schumacher je tri minute prije kraja izjednačio za konačnih 2-2.

U drugom ogledu skupine je Athletic pobijedio portugalski Nacional 2-1 uz preokret u posljednjih dvadeset minuta. Etxebarria je anulirao u 70. minuti vodstvo gostiju, a sljavlje Baskijcima je donio Llorente u 86. minuti. Time su se na vrhu skupine izdvojili Werder i Athletic.

U skupini K se na prvom mjestu izdvojio PSV što mu je omogućila 1-0 pobjeda u Eindhovenu protiv FC Kopenhagena. U 33. minuti za domaće Reis nije realizirao jedanaesterac, ali je tu grešku ispravio u 72. kada je postigao jedini i pobjedonosni pogodak.

Sparta je, pak, u Pragu relativno lako, s 2-0, bila bolja od rumunjskog Cluja.

Rezultati:
FC Timişoara - RSC Anderlecht 0:0
AFC Ajax - NK Dinamo Zagreb 2:1
Valencia CF - SK Slavia Praha 1:1
LOSC Lille Métropole - Genoa CFC 3:0
Celtic FC - Hamburger SV 0:1
Hapoel Tel-Aviv FC - SK Rapid Wien 5:1
FK Ventspils - Sporting Clube de Portugal 1:2
Hertha BSC Berlin - SC Heerenveen 0:1
Fulham FC - AS Roma 1:1
PFC CSKA Sofia - FC Basel 1893 0:2
Galatasaray AŞ - FC Dinamo 1948 Bucureşti 4:1
Panathinaikos FC - SK Sturm Graz 1:0
FC Salzburg - PFC Levski Sofia 1:0
S.S. Lazio - Villarreal CF 2:1
FC Sheriff - FC Twente 2:0
FC Steaua Bucureşti - Fenerbahçe SK 0:1
FC BATE Borisov - AEK Athens FC 2:1
SL Benfica - Everton 5:0
FC Shakhtar Donetsk - Toulouse FC 4:0
Club Brugge KV - FK Partizan 2:0
PSV Eindhoven - FC København 1:0
AC Sparta Praha - CFR 1907 Cluj 2:0
FK Austria Wien - Werder Bremen 2:2
Athletic Club Bilbao - CD Nacional 2:1


sportskenovosti.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak