Piksi: 'Ovo je velikih uspjeh za fudbal Srbije'

8
Radiosarajevo.ba
Piksi: 'Ovo je velikih uspjeh za fudbal Srbije'

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je ponosan na svoje igrače kako su se ponašali tokom čitavog turnira, ali da joj je nedostajao jedan mali korak, gol koji bi je povukao ka plasmanu u osminu finala.

Piksi smatra da je postignuti rezultat mali neuspjeh, ali da Srbija nije bila vreća za udaranje i da nije došlo do brukanja.

Prema selektoru Srbije napravljen je veliki iskorak u defanzivnoj organizaciji igre, na čemu se posebno insistriralo.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

"Malo su osjećanja pomiješana, žao mi je što nismo napravili taj mali korak. Igrači su dali sve od sebe, istrčali su kilometre i kilometre. Teška utakmica, praktično 50:50. Danci u maloj prednosti, svjesni da ih neriješen rezultat vodi dalje. Mislim da se nismo obrukali, niko nas nije pobijedio 5:0, da nam se smiju i vrijeđaju. Protiv Engleza smo bili baš dobri, zaslužili više. Poslije toga specifične i teške utakmice, kao i ova, izuzetno takmičarske. Znao sam da neće biti šansi kao protiv Slovenaca, ta jedna ili dvije polušanse, da ih nekako smjestimo u mrežu. Glavu gore, idemo dalje, momci zaslužuju pohvale za trčanje i želju. Mjesec dana smo radili na tome da popravimo defanzivni blok, odbrana je maestralno odradila posao", rekao je Stojković za Radio televiziju Srbije posle meča sa Danskom.

Cilj je bio plasman u osminu finala, nije ostvaren.

"Rezultatski sigurno imamo malo razočaranje, ali nije kraj svijeta ili smak svijeta. Pokazali smo dobro lice, nismo se obrukali. Ovo je veliki uspeh za fudbal Srbije, da smo uopšte došli ovdje poslije toliko godina. To niko ne smije da potcjenjuje, momci su pružili sve, pokušavali, željeli. Malo razočaranje zbog rezultatskog neuspjeh", vjeruje selektor Srbije.

Stojković je prilično izmiješao karte u timu, što mu nije donijelo željeni iskorak po pitanju igre.

"Ovdje je daleko bolja situacija bila u zdravstvenom pitanju, nisam imao tih problema kao u Kataru. Svaka utakmica je važna, morate da osvježite ekipu sa par igrača. Ne može se igrati samo s jednom ekipom iz utakmice u utakmicu. Vidio sam da su i drugi treneri to radili. I drugi igrači su došli da igraju. Karakter, tim, zajedništvo. Rezultat dođe ili ne dođe. Danska i Slovenija idu dalje bez ijedne pobjede. Ako pogledate gol-razliku, Englezi imaju samo jedan razlike, jedan gol je odlučivao na kraju", smatra Piksi.

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

Zacrtani rezultat nije postignut.

"To je sve za analizu, igrači zaslužuju sve pohvale, bez ijednog incidenta, ružne riječi, tako treba jedna ekipa da se ponaša. To je dobra stvar za sve nas, da izvučemo pouke, šta je bilo bolje, šta je moglo da bude bolje. Nismo bili vreća za udaranje, da bi ljudi bolje razumjeli. Nema ni trunke razloga da se stidite nečega ili tražite alibi. Pokušali smo sve i dali sve što smo mogli. Taj jedan gol je važan, samo jedan, ali večeras nije došlo do njega i to je to", rekao je Stojković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak