Pet puta protiv Španije (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Pet puta protiv Španije (VIDEO)

Reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je ček pet susreta sa reprezentacijom Španije.

Aktualni prvak Evrope tri puta je slavio, dok su dva susreta završena bez pobjednika. Sve utakmice igrane su u okviru kvalifikacija za svjetska prvenstva.

Bosna i Hercegovina je prvi put sa Španijom igrala 2. septembra 2000. godine u Sarajevu na stadionu Koševo u okviru kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji. Rezultat je bio 1:2 u korist Španije. Gosti su poveli golom Gerarda u 38. minuti igre, a tri minute kasnije Elvir Baljić iz slobodnog udarca po zemlji poravnava na 1:1. Odbrana naše zemlje opirala se do 72. minute kada Joseba Etxeberria eurogolom matira Adnana Gušu.

http://www.youtube.com/watch?v=A-aDlQsP_KE


U okviru istih kvalifikacija Španija je 2. juna 2001. godine u Oviedu slavila sa čak 4:1 protiv našeg nacionalnog tima. Hierro je u 24. minuti savladao Tomislava Piplicu. Do kraja prvog dijela naša reprezentacija je uspjela poravnati preko Mirsada Bešlije u 42. minuti. U drugom poluvremenu Moreno, Raul i Tristan potopili su našu reprezentaciju i visoku pobjedu Furije od 4:1.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj naša reprezentacija dva puta je remizirala sa Španijom. Prvi put, 8. septembra 2004. godine bilo je 1:1 na Bilinom Polju u Zenici. Prvih 45 minuta završeno je bez pogodaka. Španci su poveli golom Vicentea u 65. minuti. Veliki bod našem timu donio je Elvir Bolić pogotkom deset minuta prije kraja susreta.

http://www.youtube.com/watch?v=X0qaoQEIi5M


U uzvratnom susretu kvalifikacija 8. juna 2005. godine naša reprezentacija imala je priliku da sa stadiona Mestalla odnese sva tri boda, ali sreća je naše momke napustila u sudijskoj nadoknadi. Blaž Slišković je u Vallenciji igrao sa potpuno defanzivnom taktikom, koja se na kraju ispostavila kao dobar potez. Španci su napadali od prve minute, a Misimović je pet minuta prije kraja prvog poluvremena doveo naš tim u vodstvo. Miske je izašao sam ispred Casillasa, zaobišao ga i utišao 38 hiljada gledalaca na Mestalli. U drugom dijelu Španci su vršili potpunu ofanzivu na naš gol, ali Almir Tolja je branio nemuguće. U 87. minuti, nakon samo 23 minute provedene na terenu, Hujdurević je zaradio dva žuta kartona i morao je napustiti utakmicu. Po isteku posljednjih šest minuta sudijske nadoknade Bešlija namjerno loptu dira rukom, zbog čega je zaradio crveni karton. Sudija dozvoljava da Španci izvedu posljednji napad, koji je na žalost bio koban po naš tim. Strijelac za Furiju bio je Marchena.

http://www.youtube.com/watch?v=4de4uRh6Vf0


Kvalifikacije za odlazak na SP u Južnoj Africi, Bosna i Hercegovina je otvorila 6. septembra prošle godine upravo protiv Španije u Murciji. Prvaci Evrope, slavili su sa minimalnih 1:0. Jedini pogodak na utakmici postigao je David Villa u 57. minuti. Isti igrač je u prvom poluvremenu propustio realizirati jedanaesterac kojeg je, prema mišljenju glavnog sudije Craiga Thompsona, skrivio Muratović. Najbolju priliku za BiH imao je Edin Džeko koji se spetljao pred golom Casillasa.

http://www.youtube.com/watch?v=OiS_hcLHfC0


Posljednja utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine Bosna i Hercegovine igra protiv Španije na Bilinom Polju u srijedu 14. oktobra sa početkom u 20,00 sati.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak