Ostvarenje sna: BiH se na današnji dan prije 11 godina plasirala u Brazil

0
Radiosarajevo.ba

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine se na današnji dan prije tačno 11 godina prvi put u historiji plasirala na Svjetsko prvenstvo.

Naša selekcija predvođena selektorom Safetom Sušićem je u utakmici posljednjeg kola kvalifikacija za odlazak na Mundijal u Brazilu gostovala Litvaniji u Kaunasu (15. oktobar 2013.) i bila joj je potrebna pobjeda za direktan plasman na SP.

Uspjeli smo slaviti s 0:1, a gol za pobjedu postigao je Vedad Ibišević u 68. minuti utakmice.

Uživo | Hiljade ljudi u Jablanici na oproštaju od 19 žrtava tragedije u Bosni i Hercegovini

Zmajevi su kvalifikacionu grupu za SP okončali na prvom mjestu sa osam pobjeda, jednim remijem te jednim porazom.

Po dva puta smo savladali Lihtenštajn (8:1, 4:1), Latviju (5:0, 4:1), Litvaniju (3:0, 1:0), po jednom Grčku (3:1) i Slovačku (2:1), a jednom smo remizirali sa Grcima (0:0) te izgubili od Slovačke (0:1).

Historijski trenutak: BiH se na današnji dan plasirala u Brazil

Na kraju smo imali gol razliku 30:6 i bili smo četvrta najefikasnija reprezentacija u kvalifikacijama za SP 2014. Više golova postigle su samo reprezentacije Njemačke (36), Nizozemske (34) i Engleske (31).

Prisjećamo se ove veličanstvene noći uz specijalni film portala Reprezentacija.ba pod nazivom Ostvarenje sna, ali i kultne snimke FACE TV-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak