Nakon 17 godina noćna utakmica na Grbavici

Radiosarajevo.ba
Nakon 17 godina noćna utakmica na Grbavici

Foto: RadioSarajevo.ba

Nešto više od 17 godina i četiri mjeseca navijači Željezničara gledaće svoje ljubimce pod svjetlošću reflektora na stadionu Grbavica. Protivnik Plavoj lokomotivi biće lider na tabeli ekipa Zrinjskog.

Željezničar je posljednju utakmicu pod reflektorima igrao 4. septembra 1991. godine također protiv Mostaraca, ali tada je protivnik bio Velež. Bila je to revanš utakmica četvrtfinala Kupa Jugoslavije i zahvaljujući pogotku Stanića u posljednjoj minuti plasirali se u polufinale. U taboru domaćih nadaju se da će slaviti protiv Mostaraca i skoro 18 godina poslije.

Zrinjski ima čak 20 podova više nad jednim od najtrofejnijih klubova u ligi, a u prilog im ide činjenica da imaju svega pet poraza ove sezone.

Igrači Željezničara, motivirani što će nakon skoro dva desetljeća zaigrati u noćnom terminu prepunog stadiona Grbavica, vjeruju u pobjedu nad jesenjim prvakom Premijer lige.

Plavim ide na ruku i statistika koja govori da Zrinjski nikada nije slavio u Dolini ćupova uz gol razliku 23:7 za domaće.

“Reflektori i podrška navijača trebali bi biti dodatni motiv za naše igrače, nikako teret. Ne smijemo se dovesti u situaciju da do posljednjeg kola strahujemo za opsta nak, što znači da moramo ozbiljno pristupiti susretu i pobijediti. Naravno, biće teško, jer Zrinjski je najbolja ekipa i vjerovatno budući prvak, ali protiv Mostaraca tradicija je definitivno na našoj strani“, rekao je Alihodžić za Oslobođenje.

“Drago mi je da je Željo konačno dobio rasvjetu i da je nama pripala tačast i za dovoljstvo da prvi odigramo službenu utakmicu pod svjetlošću novih reflektora“, rekao je za Oslobođenje trener Zrinjskog Dragan Jović.

“Željo je us pješan na svom terenu i svjesni smo da će učiniti sve da taj niz i protiv nas nastavi. Mi u Sarajevo dolazimo bez opterećenja, a to je prilika da se na dobro ispunjenoj Grbavici sarajevskoj publici predstavimo u lijepom izdanju. Uz dužni respekt prema domaćinu, vjerujem da možemo Grbavicu napustiti neporaženi, a ako Željo bude bolji, mi ćemo im od srca čestitati”, dodao je strateg Mostaraca.

Reflektori sigurno neće pomoći Željezničaru da izađe iz mraka u kojem se nalazi, ali bi moglo donijeti malo nade navijačima koji su najsvjetlija tačka tima sa Grbavice.

A onda Željin stadion gledam, vidim ponos tvoj...


Stadion Grbavica je zapocet sa gradnjom 1949 godine,d a bi se prva utakmica odigrala 13.09.1953 godine kada je Željezničar slavio protiv Šibenika sa 4:1. Tada se Željezničar takmičio u drugoj ligi zapad. Stadion je renoviran u periodu od 1968 do 1975 godine.

Stadion je doradjen 1985 kada je napravljena sjeverna tribina.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Grbavica se nalazila na prvoj liniji sukoba i pretrpila je velika oštećenja. Drvena tribina na zapadnom dijelu stadiona izgorila je kao i klupske prostorije, dok je dio stadiona bio miniran, a krov sjeverne tribine je velikim dijelom oštećen.



Tokom odbrane grada stradao je veliki broj navijača Željezničara, među kojima i vođa navijača Dževad Begić Đilda.

Prvu utakmicu nakon reintegracije Grbavice odigrali su gradski rivali Željezničar i Sarajevo, a utakmica je završena bez pobjednika 1:1.

Stadion je kasnije renoviran, a stolice su postavljene pred posljednju sezonu u kojoj su Plavi nastupali u evropskom takmičenju.

http://www.youtube.com/watch?v=NOL3nU_flXc


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak