Muratović se oprašta nakon baraža?

Radiosarajevo.ba
Muratović se oprašta nakon baraža?

FOTO: Reuters pictures

Javnost u Bosni i Hercegovini još se nije "oporavila" od činjenice da je naša nogometna reprezentacija uspjela osigurati baraž za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Vezano: Estonija - BiH 0:2 (VIDEO)

Do kraja kvalifikacija našem nacionalnom timu ostala je još samo susret sa Španijom koji neće promijeniti stanje na tabeli.

"Ja sam že­lio da meč u Ze­ni­ci odlu­ču­je o prvom mjes­tu. Znaš, ako ho­ćeš u ba­raž, mo­raš go­vo­ri­ti da ti je cilj bi­ti prvi, sa­mo ako pos­ta­viš vi­so­ko le­tvi­cu, mo­žeš os­tva­ri­ti že­lje­ni re­zul­tat", rekao je selektor Blažević za San.

Selektor je potvrdio da će u posljednjoj utakmici kvalifikacija izaći u najjačem sastavu. Napkon će veznjak Lyona Miralem Pjanić dobiti pravu šansu, koji će na Bilinom Polju zaigrati umjesto Ćirinog miljenika Senijada Ibričića koji ima kartone.

"Pja­nić upa­da umjes­to Ibri­či­ća. Eto mu pri­li­ke da se po­ka­že pro­tiv Špa­ni­je, či­ji mu stil od­go­va­ra", rekao je Ćiro i dodao da će Hasagić opet biti na golu.

"Mo­žda je to ne­prav­da pre­ma Su­pi­ću, ali Ke­nan ima po­tre­bno sa­mo­po­uz­da­nje, na­vi­kao se na eki­pu i tim na nje­ga. Be­go­vi­ća sam pus­tio da ode za­vrši­ti po­sao oko po­su­dbe. Be­go­vić je kva­li­te­tan gol­man i sa vre­me­nom i on će se na­vi­ći na eki­pu. On je mlad i kon­ku­ren­ci­ja će svi­ma ko­ris­ti­ti", dodao je selektor.

"Bilo bi neprofesionalno kada bih mijenjao sastav, jer generalka protiv jedne od najjačih svjetskih reprezentacije kakva je Španija, jako će nam dobro poslužiti uoči utakmica baraža", rekao je selektor Blažević za sportsport.ba.

Prvaci Evrope u Zenicu dolaze desetkovani, a potvrđeno je da će i Cesc Fabregas propustit utakmicu. Razlog neigranja veznog igrača španske nogometne reprezentacije je privatne prirode.

Vezano: Španija u Zenici bez pola ekipe

Muratović najavio opraštanje nakon baraža

Veznjak naše reprezentacije Sa­mir Mu­ra­to­vić, izjavio je kako je vrijeme da neko mlađi preuzme njegovo mjesto u reprezentaciji.

"Dos­ta je vi­še. Ima­mo mi mla­đih igra­ča, ja sam svo­je po­šte­no odra­dio. Odi­grat ću ba­raž, a on­da se opra­štam" na­ja­vio je Mu­ra­to­vić i dodao: "Ponosan sam što sam dio ove reprezentacije."

Selektor Blažević se ne slaže sa ovakvom odlukom igrača Sturma iz Graza.

"Mu­ra­to­vić se ne smi­je opros­ti­ti. On ne smi­je os­ta­vi­ti ovu eki­pu na cje­di­lu. Pu­no je dao ovoj re­pre­zen­ta­ci­ji. Oti­ći će kad ja ka­žem", rekao je 'šef' Ći­ro.

Koga u baražu?

Sve rerpezentacije koje idu u baraž poznate će biti nakon utakmica u srijedu. FIFA će u četvrtak izbaciti novu rang listu nakon čega će se znati koju od četiri reprezentacije Zmajevi mogu dobiti u dodatnim kvalifikacijama.

"Volio bih da dobijemo Ukrajinu, da osvetim Hrvatsku, ali zaista mi je svejedno. Mislim da možemo dobiti svakoga", rekao je je selektor Blažević i dodao: "Us­tva­ri, ka­da bih bi­rao ko­ga iz­bje­ći, on­da je to Fran­cus­ka."

Kapiten reprezentacije Emir Spahić ima slično mišljenje.

"Još nije vrijeme da se razmišlja o baražu. Daj prvo da riješimo i Španiju u srijedu u Zenici, pa ćemo se tada okrenuti prema dodatnim kvalifikacijama. Što se tiče mogućeg protivnika, da budem iskren i ne znam kakva je trenutna situacija na tabeli pojedinih grupa. Cijenićemo svaku ekipu, to je sigurno, ali je sigurnije da će i naš protivnik morati cijeniti nas, jer smo pokazali koliko vrijedimo", dodao je Emir Spahić za sportsport.ba.

Vezano: Španija, Estonija, Turska... (VIDEO)

Utakmice reprezentacije BiH:

06.09.2008. Španija - BiH 1:0
10.09.2008. BiH - Estonija 7:0
11.10.2008. Turska - BiH 2:1
15.10.2008. BiH - Armenija 4:1
28.03.2009. Belgija - BiH 2:4
01.04.2009. BiH - Belgija 2:1
05.09.2009. Armenija - BiH 0:2
09.09.2009. BiH - Turska 1:1
10.10.2009. Estonija - BiH 0:2

14.10.2009. BiH - Španija

Tabela:

Španija 9 9 0 0 23 3 27
BiH 9 6 1 2 23 8 19
..................................
Turska 9 3 3 3 11 10 12
Belgija 9 3 1 5 13 18 10
Estonija 9 1 2 6 7 24 5
Armenija 9 1 1 7 6 20 4

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak