MUP ZHŽ: Navijači Sarajeva planirali nerede u Širokom Brijegu

Radiosarajevo.ba
MUP ZHŽ: Navijači Sarajeva planirali nerede u Širokom Brijegu



Osvježeno u 23,30

Jedna poginula osoba, 31 ozljeđena osoba, od kojih šest teže, zapaljeni policijski automobil, oštećena vozila, mnogobrojni oštećeni objekti bilans su nereda u Širokom Brijegu uoči neodržane utakmice Sarajevo-Široki Brijeg.

Smrtno je stradao navijač Sarajeva Vedran Puljić, tijekom sukoba policije i navijača. Uzrok smrti najvjerojatnije je udarac kamenom u glavu, kažu u MUP-u Zapadnohercegovačke županije. Provest će se obdukcija. Životno je ugrožen još jedan navijač Sarajeva, A.Hadžić, od zadobivene prostrijelne rane. Operiran je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici na Bijelom Brijegu u Mostaru i zasad je njegovo stanje stabilno, prenosi Fena. Među ozlijeđenima je 16 policajaca i 15 navijača.

U MUP-u Zapadnohercegovače županije u nedjelju navečer je održana vanredna konferencija za novinare.

Istovremeno, u Sarajevu je grupa od oko 150 navijača blokirala raskrsnicu između ulica Maršala Tita i Koševo. Opširnije pročitajte ovdje

Na konferenciji za novinare u Širokom Brijegu je objavljeno kako je sukob počeo nakon što je vatrenim hicem pogođen pedesetdevetogodišnjeg Željko Zadro, ispred obiteljske kuće u Širokom Brijegu. U policiji kažu kako imaju saznanja da je taj hitac ispaljen iz navijačke skupine.

U MUP-u tvrde kako su sarajevski navijači bili pripremljeni za izazivanje nereda.

"Počeli su trgati predmete, metalne šipke, neki su počeli navlačiti fantomke na glave, znači željeli su sakriti svoj identitet i izazvali su sukobe s građanima" rekao je glasnogovornik MUP-a ZHŽ-a Damir Čutura.

"Sve ono što se događalo bilo je u okvirima pomno planirane radnje od strane pojedinih huligana koji su došli s jednim ciljem da ovdje izazovu nered" rekao je ravnatelj policije ZHŽ Zoran Galić.

U policiji tvrde i kako je bio najavljen dolazak 150 navijača Sarajeva, a stiglo ih je 500. "Sve će činjenice biti utvrđene detaljnom istragom u kojoj nikom nećemo gledati kroz prste" poručili su u MUP-u Zapadnohercegovačke županije.
...

U nedjelju popodne se na stadionu Pecara trebala odigrati utakmica između Širokog Brijega i Sarajeva, koja je odgođena zbog navijačkih nereda. Oko 200 gostujućih navijača krenulo je na ovu utakmicu, vijest je koja je objavljena u toku popodneva.

Po navodima MUP-a ZHŽ, navijači Sarajeva su u Široki Brijeg došli naoružani hladnim ali i vatenim oružjem. Oni su, kako kažu u MUP-u razbijali stakla i izloge, a ubrzo su se sukobili sa navijačima domačeg kluba. Mali broj policijskih snaga nije mogao smiriti situaciju, s obzirom da je najveći broj specijalaca bio u Mostaru gdje se igrala "utakmica visokog rizika" između Veleža i Zrinskog. Tek po dolasku specijalaca iz Mostara situacija u Širokom Brijegu se smirila.

Hercegovački mediji javili su u popodnevnim satima da je smrtno stradao V. Puljić, navijač FK Sarajeva, te da je povrijeđeno 12 policajaca i deset navijača. BHRT je neslužbeno javio da je Vedran Puljić poginuo od udarca kamena u glavu.

Načinjena je velika materijalna šteta na sportskoj dvorani i zapaljena su dva policijska vozila, a na desetine ih je uništeno. Veliki broj ugostiteljskih i ostalih objekta smještenih u okolini stadiona Pecara također je oštećeno.
.
Navijači Sarajeva: "Mi smo prvi bili napadnuti"

Prema informacijama do kojih je došao portal sportsport.ba, navijači Sarajeva nisu počeli nerede.

"Naše se navijače doveli pred stadion i kada su izlazili iz autobusa iz okolnih kafića počele su letjeti flaše, pepeljare, čaše...tako da nema govora da su navijači Sarajeva počeli incidente. Mi smo bili prvi napadnuti. Potom su navijači iz autobusa krenuli na ove što su ih gađali i došlo je do većih sukoba", kazao je za SportSport.ba Ismar Hadžibajrić, fizioterapeut tima sa Koševa.

Neredi i u Mostaru

Po završetku utakmice između Zrinjskog i Veleža došlo je do određenih nereda kod Franjevačke crkve u Mostaru.
 
radiosarajevo.ba

Vezano:
Protest.ba: Jeste li spremni?
Reakcije na ubojstvo Vedrana Puljića




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak