Manchester na korak do titule

Radiosarajevo.ba
Manchester na korak do titule

Otvaranje 35. kola engleske Premier lige je donijelo novu pobjedu Manchester Uniteda koji je slavio na gostovanju kod Middlesbrougha i došavši na korak od nove titule prvaka, domaće u isto vrijeme stavio na korak od druge lige.

Sve su šanse da će Manchester United odbraniti titulu prvaka Engleske jer su njegovi nogometaši između dva polufinalna dvoboja Lige prvaka protiv Arsenala danas rutinski slavili na gostovanju kod Middlesbrougha kojeg su savladali sa sigurnih 2:0. Vragovi sada imaju šest bodova više od Liverpoola, a obje ekipe do kraja imaju da odigraju još po četiri meča.

I dok su gosti danas slavili, domaći navijači su sa tugom u očima gledali kako njihov tim još jednim porazom dolazi na korak od ispadanja u niži rang takmičenja. Middlesbrough je i dalje na 19. mjestu, sa tri boda manje od Hulla koji drži mjesto opstanka, ali svi njegovi direktni rivali na začelju tabele tek trebaju da odigraju svoje mečeve ovog kola.

S obzirom na iznad spomenutu činjenicu, tim sa Riversidea je morao danas ofanzivno ući u meč i može se reći da mu je to polazilo za rukom prvim dijelom prvog poluvremena, a najizgledniju priliku u toj njegovoj dominaciji u 22. minuti nije iskoristio Jeremie Aliadiere čiji udarac sa desetak metara sjajnom intervencijom zaustavlja Ben Foster.

No, da će Middlesbrough danas ipak teško napraviti bilo šta od ovog meča pokazala je već 25. minuta kada još jednom svu svoju genijalnost dokazuje sjajni Ryan Giggs koji na dvadesetak metara prima loptu i odmah je savršeno preciznim udarcem šalje u sami donji lijevi ugao gola Brada Jonesa koji nije ni trepnuo, a kamoli pokušao da zaustavi ovaj šut.

Par minuta nakon gola je na drugoj strani terena kontroverznu situaciju donio Dimitar Berbatov koji u svom šesnaestercu loptu udara rukom, ali samo par metara od njega se nalazio glavni sudija Mark Halsey koji je odlučio da ova situacija nije vrijedna najstrožije kazne. To je ujedno bio i poslednji uzbudljiviji trenutak jer je prvak Engleske bez većeg pritiska poluvrijeme priveo kraju.

Već samo otvaranje nastavka meča je donijelo izglednu priliku za mladog Federica Machedau, a ono što nije iskorsitio on jeste u 51. minuti Ji-Sung Park. Njega je sjajnim pasom na ivici gostujućeg šesnaesterca proigrao danas raspoloženi Wayne Rooney, a Parku je samo ostalo da zapuca loptu u mrežu Jonesa. Bio je to gol za kraj ovog meča, a vjerovatno i za kraj borbe oko titule prvaka.

Rani gol u nastavku meča je značajno uticao na to da ostatak ovog susreta prođe bez nekih većih uzbuđenja jer su gosti rutinski zatvorili sve napade nogometaša Middlesbrougha kojima je moral iz minute u minutu padao i vrlo brzo se vidjelo da oni danas nemaju šta tražiti. Zaista šteta za ovaj tim, ali prvak Engleske je s razlogom prvak Engleske.

http://www.youtube.com/watch?v=x-Qy8DgHpkU

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak