Mamić najavio veliku investiciju u BiH koja nema veze s nogometom

1
Radiosarajevo.ba

Kompanija "Plavo sunce" d.o.o, gdje je jedan od osnivača sin Zdravka Mamića Mario Mamić, planira izgradnju više solarnih elektrana na području Hercegovine.

Za sada je zahtjeve podnosila za područje Čitluka i Čapljine, ali s obzirom na to da je Zdravko Mamić nedavno imao sastanak s bivšim gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i ekipom u podrumu mostarskog restorana "Pablos", izvjesno je da se Mamić raspituje i za lokacije oko Mostara, i to već duže vrijeme.

Predmet zanimanja je Polog kod Mostara. Načelnica Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara Marina Deronjić tvrdi da ju je predstavnik kompanije “Plavo sunce” kontaktirao telefonskim putem.

Foto: EPA-EFE: Zdravko Mamić

U "Elektroprivredi HZHB" potvrdili su da je spomenuta kompanija već podnosila zahtjeve u dva hercegovačka grada.

"Kompanija "Plavo sunce" d.o.o. podnijela je sedam zahtjeva za ishođenje prethodne elektroenergetske suglasnosti za izgradnju solarnih elektrana, instalirane snage po 999 kilovat-sati električne energije, na području naše Poslovnice Čitluk, te tri zahtjeva, od kojih dva po 999 kW i jedan od 800 kW instalirane snage električne energije, na području naše Poslovnice Čapljina", kazala je za Hercegovina.info glasnogovornica "Elektroprivrede HZHB" Marija Buntić.

Ističe da su svi zahtjevi predani u skladu sa propisanim procedurama, a trenutno su u fazi izrade elaborata optimalnih tehničkih rješenja za priključak, nakon čega će se utvrditi uvjeti i mogućnosti priključenja u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, piše Hercegovina.info.

O Mamićevim poslovnim poduhvatima u BiH, koja mu je postala matična država, mnogo se pisalo. U skladu s njima, u Ravnom je već trebao zaživjeti sportski centar, a bilo je još bombastičnih poslova u koje, navodno, ulazi. Međutim, s obzirom na to da su u ovom slučaju već predani zahtjevi te je kontaktiran i Grad Mostar, izvjesno je da su solarne elektrane u poslovnom planu Zdravka Mamića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak