Lyon u kvalifikacijama LP nakon decenije

Radiosarajevo.ba
Lyon u kvalifikacijama LP nakon decenije

Čitavu deceniju nogometaši Lyona bili su članovi najelitnijeg nogometnoga klupskog takmičenja - Lige prvaka.

Taj pomalo povlašteni status Francuzi su zaslužili dominacijom u domaćem prvenstvu, gdje su vladali punih sedam godina, a prije toga su kao francuski viceprvaci također imali direktan pristup u ligu „krupnoga kapitala“. Ipak, proljetos su nakon vrlo skromne sezone u Le Championatu zauzeli „tek“ treće mjesto, što ih je gurnulo u neizvjesne kvalifikacije za Ligu prvaka.

Nezgodni Anderlecht

Zadnji put tamo su bili prije deset godina kada ih je iznenadio slovenski Maribor, izbacivši ih s uvjerljivih 3-0. Ovog ljeta Lavove očekuje neosporivo teži zadatak, suparnik u četvrtom pretkolu je belgijski Anderlecht, također vrlo čest gost elitnog natjecanja. Uostalom, prije četiri sezone Anderlecht je nadigrao Lyon u grupnoj fazi Lige prvaka, a zadnjih su godina dva puta u Kupu Uefe izbacili Bordeaux, aktualne prvake Francuske.

„Biće jako puno tereta na našim leđima. Krenuli smo prilično skromno u domaćem prvenstvu, a sada nas očekuju dvije ključne evropske utakmice. Imamo samo jednu misao - uloviti Ligu prvaka. No, nećemo se zavaravati, čeka nas vrlo težak posao. Ako želimo imati miran put u Bruxelles, onda već u prvoj utakmici moramo stvoriti prednost“, kaže veznjak Lyona Michel Bastos, koji je ovog ljeta na De Gerland stigao iz Lillea za ponosnih 18 miliona eura.

Skupa pojačanja

Lyon je potrošio čak 70 miliona eura na pojačanja, a u slučaju neuspjeha u pretkolu protiv Anderlechta to bi bio bačen novac, jer Lavovima igra samo Liga prvaka, Evropska liga ipak je niži rang za ukus Lyonovih pristalica. S druge je strane Anderlecht u Ligi prvaka uglavnom bio „prolaznik“, a zadnje dvije godine čak nije uspijevao izboriti nastup u grupi tog takmičenja. U trećem pretkolu bili su uvjerljivi protiv turskog Sivasspora, a protiv Lyona, koji još nije u pravoj formi, sigurno će pokušati izboriti barem neizvjesnost za uzvratni okršaj u Bruxellesu.

Težak zadatak za Atletico


Vrlo zanimljivo trebalo bi biti u dvoboju između Panathinaikosa i madridskog Atletica. Grci su u trećem pretkolu pokazali pravu moć na svom travnjaku protiv praške Sparte, gdje su slavili s 3-0, nadoknadivši tako 1-3 iz prvog dvoboja. U domaći teren uzdat će se i u prvom dvoboju protiv Atletica. Prošle sezone Grci su izborili osminu finala Lige prvaka, nema sumnje da i sada žele u elitno natjecanje.

Ipak, na suprotnoj strani imat će vrlo neugodnog suparnika iz Španije, koji je tokom ljeta promijenio nekoliko igrača, među ostalim i kompletnu vratarsku postavu, pa će na Vicente Calderonu umjesto Lea Franca i njegovih zamjena Gregoryja Coupeta i Angela Bernabea, braniti mladi Sergio Asenjo, koji je iz Valladolida došao za 5,5 miliona eura. Druga dva nova vratara su Roberto Jimenez iz Huelve i David de Gea iz vlastitog pomlatka.

Drugi dueli

Salzburg, koji je u trećem pretkolu izbacio Dinamo, favorit je protiv Maccabija iz Haife, baš kao i Zürich protiv latvijskog Ventspilsa. Ipak, i jedni i drugi moraju biti oprezni. Ventspils je već iznenadio, izbacio je bjeloruski BATE, dok Maccabi sigurno nije autsajder. Potpuna bi neizvjesnost trebala vladati u dvoboju bugarskog Levskog i mađarskog Debrecena.

vjesnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak