Luis Figo okončao karijeru

Radiosarajevo.ba
Luis Figo okončao karijeru

Luis Figo je odlučio okončati nogometnu karijeru nakon što je s Interom osvojio novi Scudetto.

Bilo je govora da će Figo na kraju prošle sezone završiti sa aktivnim bavljenjem nogometom, ali dolazak njegovog zemljaka Mourinha za kormilo Intera odgodio je odluku.

Ovo mi je prvi put da postanem prvak, a da ne igramo utakmicu. Odličan način za okončati karijeru. Ne namjeravam se više baviti nogometom na najvišem nivou. - rekao je Figo i dodao kako ne namjerava razmatrati ponude bogatih azijskih ili američkih klubova.

Figo je nogometnu karijeru počeo 1989. godine u Sportingu iz Lisabona sa kojim osvaja Kup Portugala. Zeleno-bijeli dres nosio je sve do 1995. godine kada prelazi u Barcelonu sa kojom osvaja dva prvenstva Španije, dva Kupa kralja, Superkup Španije, Kup pobjednika kupova i UEFA-in superkup.

Nakon petogodišnjeg igranja u katalonskom klubu, Figo je odlučio preći u Barceloninog najvećeg rivala - Real iz Madrida čime se zamjerio brojnim navijačima Barce.

U dresu Kraljevskog kluba osvojio je još dva prvenstva Španije, i dva španska Superkupa. Bio je i prvak Evrope sa Realom 2002. godine, te je iste godine osvojio i UEFA superkup i Interkontinentalni kup.

Godine 2005. prelazi u milanski Inter sa kojim je osvojio četiri titule prvaka Italije, jedan Kup Italije i tri talijanska Superkupa.

Dres reprezentacije Portugala oblačio je 127 puta, a najbliži osvajanju nekog prvenstva bio je 2004. kada su u finalu Evropskog prvenstva poraženi od Grčke.

FIFA je 2001. godine proglasila Figa za najboljeg igrača na svijetu, a 2006. godine izabran je u idealni tim Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj. Šest puta je proglašen za najboljeg portugalskog igrača. Luis Figo je jedan od Fifinih 100 najboljih živih igrača.

sportin/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak