Kup UEFA: Njemačko i ukrajinsko polufinale

Radiosarajevo.ba
Kup UEFA: Njemačko i ukrajinsko polufinale

Nakon mnogo drame večeras je postalo poznato da će u polufinalnim dvobojima ovogodišnjeg Kupa UEFA snage odmjeriti Dynamo Kijev i Shakhtar Donetsk, te u drugom meču Hamburg i Werder Bremen.

Da Kup UEFA ne mora uvijek biti u potpunoj sjeni Lige prvaka pokazali su njegovi četvrtfinalni dvoboji koji su donijeli mnogo golova i mnogo uzbuđenja, a konačlni ishod je jedno njemačko i jedno ukrajinsko polufinale. U ovom prvom će snage odmjeriti Hamburg i Werder Bremen, a u drugom Dynamo Kijev i Shakhtar Donetsk.

Werder imao sreće, Građani bez polufinala

Daleko najviše uzbuđenja u današnjim revanš susretima je viđeno na Eastlandsu gdje je Manchester City protiv Werder Bremena čitavim tokom meča pokušao stići zaostatak od 3:1 iz prvog susreta i uprkos činjenici da je u mnogo navrata bio veoma blizu, na kraju je pobjeda od 2:1 bila njegov maksimum.

City je prvi poveo u Bremenu, a Werder u Manchesteru kada već u 12. minuti lopta nekako dolazi do Paola Guerrera koji je sa sedam metara šalje u mrežu Shay Givena za vodstvo svog tima. Iako se tada činilo suprotno, to da se Građani neće tako lako predati pokazala je već 17. minuta i gol Elana iz penal koji je dosuđen nakon što je ovaj igrač u ruku napucao Piotra Trochowskog.

Izjednačujući pogodak je dao dodatnu snagu domaćima koji su dominirali ostatkom prvog poluvremena, a najbolju priliku donosi njegova sama završnica kada sjajan slobodni udarac izvodi večeras odlični Elano koji ipak pogađa tek prečku gola, u tom trenutku, nepomičnog Franka Rosta.

Ono što Cityu za rukom nije pošlo u prvom, pošlo je već u petoj minuti nastavka kada mu vodstvo od 2:1 donosi Felipe Caicedo koji prima loptu nakon dodavanja Stephena Irelanda i sjajnom kontrolom stvara sebi prostor za šut i veoma bitan pogodak.

Nažalost po domaće, ispostavilo se da je gol Caicede u 50. minuti bio poslednji na ovom meču, a zaista je nevjerovatno šta su do kraja Građani sve promašili. Elano je iz slobodnog udarca zatresao stativu, Caicedo sa četiri metra šutirao preko praznog gola, Robinho je izlazio sam na Rosta, a u želji za golom je na kraju i Richard Dunne zaradio isključenje. No gola Citya do kraja nije bilo.


Udinese krenuo pa ga Diego zaustavio

Sjajan meč je večeras viđen u Udinama gdje je domaća ekipa već u prvom poluvremenu uspjela neutralizovati pobjedu od 3:1 Werdera iz prvog meča, ali je nastavak susreta ipak donio odlučujući pogodak tima iz Bremena kojeg u polufinalu čeka dvoboj sa dobro mu poznatim Hamburgom.

Goladu na Friuli stadionu je već u 15. minuti najavio igrač domaćih Gokhan Inler koji sjajnim udarcem sa nekih 25 metara loptu šalje pod prečku gola Tima Wiesea. Ipak, domaće navijače je u 28. minuti razočarao sjajni Diego koji odličnom reakcijom još jednom zatresa mrežu Udinesea i vrlo bitnim golom poravnava na 1:1.

Iako se činilo da je golom Diega sve rješeno, samo dvije minute nakon njega je na scenu stupio Fabio Quagliarella koji lob udarcem donosi svom timu novo vodstvo, a novi njegov gol je donijela već 38. minuta. Tada Quagliarella loptu prsima prima na ivici šesnaesterca i potom sjajnim udarcem lijevom nogom povećava na 3:1, rezultat koji je ovaj meč vodio u produžetke.

No, za razliku od prvog, drugo poluvrijeme ne donosi previše sreće domaćim navijačima jer su njihove snove o plasmanu u polufinale Kupa UEFA srušili Diego, koji je četvrti gol u ovom dvomeču postigao u 60. minuti, i Claudio Pizarro koji u 73. postavlja večeras konačnih 3:3, tj. ukupnih 6:4 za Werder.


Marseille nemoćan, Skahtar ide na Dynama


I dok će jedan polufinalni dvoboj Kupa UEFA donijeti svenjemački dvoboj, drugi će donijeti sveukrajinski jer ć e u njemu snage odmjeriti veliki rivali Dynamo Kijev i Shakhtar Donetsk. Prvi je plasman među četiri najbolje već ranije izborio pobjedom od 3:0 nad Paris Saint-Germainom, dok je novo ispadanje Francuzima ekipa Shakhtara nanijela na gostovanju kod Marseillea.

S obzirom da je u prvom meču slavio sa sigurnih 2:0, Shakhtar je u Marseille došao sa ciljem da sačuva tu prednost, a da to neće biti tako veliki problem postalo je jasno u 30. minuti kada Ukrajince u vodstvo dovodi Fernandinho. Nakon ovog gola Marseillea je trebao četiri pogotka za prolaz, ali osim onog Hatema Ben Arfe za konačnih 1:1 više nije mogao.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak