Istinski navijači Željezničara osuđuju nacionalizam

Radiosarajevo.ba
Istinski navijači Željezničara osuđuju nacionalizam


Sinoćnju utakmicu Željezničara i Borca na Grbavici nisu obilježili lijepi potezi i golovi. Derbi je zasjenila nervozna igra s obje strane koja je rezultirala mnoštvom prekršaja i kartona na obje strane. 

Gosti iz Banja Luke ogorčeni su suđenjem glavnog suca Tomislava Čuića koji je bio glavni akter ključnog momenta utakmice iz 29. minute utakmice kada je Muamer Svraka postigao diskutabilan pogodak koji je odlučio utakmicu. 

Saopćenje Borca: Vata u ušima kadije

''Utakmica 2. kola BH Telecom Premijer lige na stadionu Grbavica odigrana između Željezničara i Borca u nedjelju 12. avgusta 2012, pokazala je da Borac u fudbalskoj BiH nema isti status kao Željezničar. Ako je FK Borac u prethodnom periodu drakonski kažnjavan zbog ispada navijača, onda je nelogično da se kod istih ‘’kadija“ isti ispadi drugih navijačkih grupa tretiraju drugačije. Zašto?

Skandalozno skandiranje "ubij, ubij,  Srbina" koje se čulo sa tribina stadiona Grbavica prošlo je bez reakcije službenih lica.  

U sličnim situacijama u Banjoj Luci bila je drugačija reakcija, i to od strane istog „kadije“! Glavni sudija ovog susreta Tomislav Čuić umjesto da prekine utakmicu na pet minuta i naloži oficijelnom spikeru da upozori navijače da prestanu sa sramnim skandiranjem, izgleda, stavio je vatu u uši’’, stoji između ostalog u saopćenju banjalučkog kluba.

Saopćenje FK Željezničar: Naši navijači to nisu

S druge strane, i Željezničar se oglasio saopćenjem za javnost u kojem se ograđuje od sinoćnjih nemilih događaja uz osudu ponašanja dijela publike.

"Željezničar je oduvijek bio klub koji propagira jednakost, suživot i ravnopravnost. To je uvijek bio i biće klub svih onih koji ga doživljavaju kao svoj, bez obzira na naciju ili vjeru, na što smo posebno ponosni i čega smo vremenom postali svojevrsni simbol. Naši navijači su, kao neizostavni dio te priče, uvijek bili svijetla tačka te i sami predstavljaju multietnički spoj. Svemu ovome u prilog idu i ne tako davna gostovanja banjalučkog Borca koji je na Grbavici odnosio bodove i osvajao trofeje, a naši navijači su pokazivali svoju veličinu nagradivši ih na kraju aplauzom za poštenu sportsku borbu. 

Mi u ovom trenutku možemo samo osuditi ovaj čin i reći da iza toga ne stoje istinski navijači Željezničara. Oni istinski su tu da pomognu svom klubu i bodre ga na putu ka boljim rezultatima. Uostalom, to su učinili nebrojeno mnogo vodeći nas do velikih pobjeda, a ne smije se zaboraviti da su uz nas vjerno stajali i u vremenima padova i rezultatski ne tako uspješnih periodima’’, stoji u saopćenju FK Željezničar. 

Fudbalski savez BiH o događajima sa sinoćnje utakmice oglasit će se u narednim danima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak