Hrvatska se nada čudu

Radiosarajevo.ba
Hrvatska se nada čudu

U srijedu se igraju posljednji susreti evropskih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi.

Bosna i Hercegovina je izborila baraž i u posljednjem kolu dočekuje prvoplasiranu Španiju, a ishod ovog meča neće promijeniti stanje na tabeli.

Vezano: Večeras protiv 'Furije'

Naši istočne komšije osigurale su prvu poziciju u grupi 7 ispred Francuske koja će ići u baraž. Hrvatska, inače 9. reprezentacija svijeta spala je na to da se nada čudu kako bi izborili baraž. Ukrajina ima bod prednosti ispred Hrvatske, a u zadnjem kolu gostuju kod Andore. Sve osim pobjede Ukrajinaca bilo bi ravno senzaciji jer je Andora jedna od najlošijih reprezentacija u ovim kvalifikacijama. Nemaju niti jedan osvojen bod, a postigli su svega tri gola, dok su primili čak 33. Pored ovog čuda, Hrvatskoj je potrebna pobjeda u Kazahstanu.

Ono što može veseliti Hrvatsku jeste da čak 11 igrača Ukrajine ima žute kartone, te rizikuju propuštanje prve utakmice u baražu.

"Mislim da naši igrači imaju dovoljno iskustva da odigraju i pobijede takvu utakmicu. Nema potrebe ni za najjačim sastavom", rekao je trener Kijevljana Aleksander Zavarov.

Hrvatska će u Kazahstanu igrati sa oslabljenim sastavom. Vatreni su u Kazashstan odletjeli bez Olića, Modrića, Eduarda, Šimunića, Križanca, Jurića, Vejića i Pletikose.

U prvoj grupi za drugu poziciju bore se Portugal i Švedska. Male su šanse da će Portugal kiksati kod kuće protiv Malte, iako Švedska ima velike šanse da pobjedi Albaniju.

Interesantno će biti i u grupi 2 gdje još uvijek ništa nije poznato. Švicarci imaju osiguran baraž, ali žele zadržati prvo mjesto, a za to im je dovoljan remi protiv Izraela. Izraelcima sa druge strane odgovara samo pobjeda u Švicarskoj i iznenađenje Luksemburga u Grčkoj. Grci bi mogli i do prvog mjesta, ako bi Izrael savladao Švicarsku, a oni pobjedili Luksemburg.

Izuzetno interesantno biće i u grupi 3 gdje Slovačka, Slovenija i Češka bore bitku za odlazak u Južnu Afriku, a u nekim kombinacijama i Sjeverna Irska ima šansu zasjesti na drugu poziciju. Za to će im biti potreba pobjeda u Češkoj i senzacija najlošije ekipe kvalifikacija San Marina protiv Slovenije.

Putnici iz ostalih grupa su poznati.

Grupa 1
Danska - Mađarska
Portugal - Malta
Švedska - Albanija

Grupa 2
Grčka - Luksembourg
Latvija - Moldavija
Švicarska - Izrael

Grupa 3
Češka Republika - Sjeverna Irska
Poljska - Slovačka
San Marino - Slovenija

Grupa 4
Azerbejđan - Rusija
Njemačka - Finska
Lithenštajn - Vels

Grupa 5
BiH - Španija
Turska - Armenija
Estonija - Belgija

Grupa 6
Andora - Ukraijna
Kazakhstan - Hrvatska
Engleska - Bjelorusija

Grupa 7
Litvanija - Srbija
Rumunija - Farski Otoci
Francuska - Austrija

Grupa 8
Bugarska - Gruzija
Irska - Crna Gora
Italija - Kipar

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak