Halilhodžić za Radiosarajevo.ba: Sa predsjednikom Zeljkovićem mogu popiti kafu, ali ne očekujte čuda

6
Radiosarajevo.ba

Najbolje je nekada prespavati sve, pa ujutro praviti analize šta i kako dalje. Takav je i slučaj sa nogometnom repezentacijom Bosne i Hercegovine. 

Doduše, Zmajevi su već neko vrijeme na "zimskom snu" otkako je s klupe otišao Ivaylo Petev. Izgubili smo igru, izgubili smo atmosferu, izgubili smo liderske pozicije.

Jedni kažu da nam nema pomoći, drugi opet je vide u Vahidu Halilhodžiću.

Serijski lopov iz BiH: Krao po Švicarskoj pa robu preprodavao u našoj zemlji

Razgovarao: Almir Sokolović

Nogometnog mađioničara iz Mostara mnogi vide kao jednog koji može spasiti ovaj "potonuli brod". 

I onda u utorak, 12. septembra, Vaha ponovo digne Bosnu na noge - "Vico, čekam te u Dubrovniku na kafi" kružio je naslov i Vahina poruka za predsjednika Nogometnog saveza BiH  Vicu Zeljkovića društvenim platformama - dovoljno da nacija ustane na noge.

Da bismo dobili informaciju pozvali smo Halilhodžića, koji je za portal Radiosarajevo.ba detaljno pojasnio svoje planove i kako bi izgledala ta kafa sa predsjednikom Zeljkovićem.

Radiosarajevo.ba: Vaha, moram priznati da ste uspjeli još jednom Bosnu dići na noge?

Halilhodžić: Lako je 'zapaliti' Bosnu kada naš narod voli da čita samo takve stvari. Mi smo narod koji je uvijek u euforiji, uvijek želi čuda, nada se da ćemo biti prvaci svijeta... A realnost je nešto drugo, pa tako i moj dolazak na klupu Zmajeva.

Bosna i Hercegovina izgubila od Islanda. Zmajevi pali u finišu susreta i ostali bez bodova

Radiosarajevo.ba: Otkrijte nam pravu istinu kafe sa Vicom Zeljkovićem u Dubrovniku?

Halilhodžić: Nekoliko prijatelja me zvalo na telefon i kazalo mi "predsjednik Zeljković bi volio popiti kafu s vama". Nije to jedna osoba, već nekoliko njih. Dobro, treba razgovarati. Treba popiti i tu kafu, vidjeti gdje je problem i šta nam se dešava. 

Ja volim Bosnu i Hercegovinu, to je moja država, u njoj sam ranjen. Zašto da odbijem kafu sa predsjednikom saveza!? Ne mogu i neću. Popit ćemo je, treba razgovarati. Ali jedno je važno - ne očekujte čuda od te popijene kafe. Ni čuda nakon njega. Treba biti realan.

Foto: EPA-EFE: Vahid Halilhodžić

Radiosarajevo.ba: Spominje se susret u Dubrovniku 20. septembra?

Halilhodžić: Vidjet ćemo da li će to biti Dubrovnik ili negdje u Bosni. Polako, tek treba da se dogovorimo oko sastanka. 

Radiosarajevo.ba: Kako Vi vidite tok razgovora sa Zeljkovićem - kao dolazak na klupu ili ćete dati savjete šta i kako dalje?

Halilhodžić: Treba ispitati uzrok loših rezultata - nije biti lako selektor Bosne i Hercegovine. Vidjeli ste to i kada smo imali iskusnije igrače, a ne sada ovakve mlade koji stvaraju novu generaciju. Pazite nema više Kodre, Bolića, Hibića, Spahića... Polako odlaze i Džeko i Pjanić... Sada treba dati priliku mladima, a vidim da ih ima.

Meho Kodro otkrio šta je nedostajalo večeras Zmajevima da se sa Islanda vrate sa tri boda

Radiosarajevo.ba: Da li ste gledali utakmicu protiv Islanda (0:1)?

Halilhodžić: Nisam, bio sam na putu. Ali sam sve čuo. Čuo sam da su loše igrali, onda mi je i drago da je nisam gledao. Sve mi to teško padne. Malo se i nasekiram. ne treba mi to u ovim godinama.

Radiosarajevo.ba: Nakon Peteva, imali smo Faruka Hadžibegića, pa je došao Meho Kodro. U šest susreta - dvije pobjede i četiri poraza. Malo?

Halilhodžić: Sada želim kazati ključnu stvar - nemojte napadati Mehu Kodru. Čovjek je tek došao, treba mu dati vremena da bi se posložili kockice. Ne treba sada Mehu Kodru napadati i kazati - kakva je to taktika u Rejkjaviku? Šta je ovo, ne možemo amaterima sa Islanda dati gol?

Radiosarajevo.ba: Vaha i ne želimo, ali je sve ovo očajno. Iz prvog razreda europskog nogometa dospjeli smo u treći razred. Veliki je to pad.

Halilhodžić: Znam da je teško gledam stanje u bh. fudbalu. Imamo kvalitete, ima tu dobrih momaka, dobrih fudbalera, zato nam sve to teško pada. Zašto su mizerni rezultati, e to je za dublju analizu. Možda i navijači traže previše. 

Vico Zeljković nakon debakla na Islandu: 'Slijede rezovi i velike promjene'

Radiosarajevo.ba: Ta dublja analiza o kojoj pričate, vjerujemo da će biti za vrijeme razgovora sa Vicom Zeljkovićem?

Foto: EPA-EFE: Vahid Halilhodžić

Halilhodžić: Pokušat ću pomoći, jer me zaista zove mnogo ljudi da to novog susreta i dođe. Mi smo se već jednom vidjeli. Ali ovoga puta ćemo imati više vremena. Ne bježim od susreta sa predsjednikom Nogometnog saveza BiH, ali ne treba ni ljud u Bosni lagati. Daleko sam od povratka na klupu Zmajeva.

Radiosarajevo.ba: A, znamo da su čuda moguća i čuda se dešavaju...

Halilhodžić: Da, čuda se dešavaju... 

Radiosarajevo.ba: Kada se vidimo u Sarajevu, Jablanici, Mostaru... Nogometnom savezu BiH?

Halilhodžić: Ha, ha, ha.... Vidjet ćemo. Bit ću prvo u Hrvatskoj pa dolazim u Bosnu. Pozdravite mi raju u Bosni...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak