FOTO: Pogledajte kako izgleda rekonstrukcija 'Bilinog polja'

Radiosarajevo.ba

Rekonstruira se zenički stadion „Bilino polje“ u kojem će fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u septembru početi put u kvalifikacijama na naredno Evropsko prvenstvo, javlja Anadolu Agency.

Stadion je izgrađen 1972. godine, a na rekonstrukciji se radilo u nekoliko navrata, kako bi se zadovoljili uvjeti FIFA-e i UEFA-e. Prije svega, trenutna rekonstrukcija stadiona „Bilino polje“ uključuje zamjenu reflektora kako bi se zadovoljili dodatni uvjeti iz UEFA-e, odnosno ispunio zahtjev da na svim stadionima na kojima se budu igrale utakmice predstojećih kvalifikacija za EURO „Francuska 2016“ bude isti intenzitet i boja vještačkog osvjetljenja.

„Trenutno je u toku rekonstrukcija dijela istočne tribine, odnosno krova. Stavlja se nova podloga. Rade se i tehnički prostori, svlačionice se proširuju. Isto tako, radi se i u izlaznom tunelu na teren, doping sobi, tj. medicinske prostorije“, istaknuo je za Anadolu Agency Muamer Islamović, v.d. direktora NK Čelik čiji je dom stadion „Bilino polje“, te dodao:

„Stare reflektore mijenjamo jačim. UEFA ima svoje standarde osvjetljenja koje i 'Bilino polje' mora ispuniti. Reflektore prvi puta od izgradnje stadiona mijenjamo. Iako su bili funkcionalni, nisu davali dovoljnu količinu svjetla. Radi se na montiranju novih reflektora, kao i na krovu zapadne tribine gdje se njihov broj uduplao. 'Bilino polje' će ovim zahvatima imati i više svjetla nego što je potrebno“, dodao je Islamović.

Sredstva za rekonstrukciju osigurala je UEFA u visini od 1.041.000 KM. Rok za završetak radova na Bilinom polju je 31. august kada je najavljena posjeta UEFA inspektora.

„Imamo obećanja iz firmi da će svi poslovi biti završeni i prije predviđenog roka. Garancije imamo i nadam se da će sve biti završeno na vrijeme jer posao ide dobro“, izjavio je Islamović.

Osim što će većinu utakmica reprezentacija BiH igrati u Zenici, izabranici selektora Safeta Sušića u septembru će po prvi put i trenirati u Trening centru N/FS BiH u Zenici. Prijateljski meč učesnik ovogodišnjeg SP po prvi puta odigrat će u Tuzli. Na stadionu „Tušanj“ BiH će odmjeriti snage 4. septembra protiv Lihtenštajna, a pet dana kasnije u prvom susretu kvalifikacija za EP ugostit će Kipar, piše Anadolu Agency.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak