FIFA odlaže odluku o baražu

Radiosarajevo.ba
FIFA odlaže odluku o baražu

Novembar mjesec, odnosno 14. i 18. dani jedanaestog mjeseca zakazani su kao termini odigravanja susreta baraža kvalivikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj republici. Ono što je sigurno, osam najboljih drugoplasiranih ekipa iz evropskih kvalifikacija dvije utakmice međusobno kući i u gostima, a pobjednici četiri duela će izboriti nastup na SP-u.

Osim gore spomenute činjenice, te informacije da će se žrijeb parova održati 19. oktobra u Cirihu, FIFA još uvijek krije pravila na koji će se način žrijeb vršiti.

Nažalost, ne može se ravnati ni prema ranijim iskustvima vezanim za doigravanja organizovana pod pokroviteljstvom FIFA-e, jer je kroz istoriju konstantno mjenjano pravilo. Nekada su klubovi bili rangirani prema trenutnom stanju u svojim grupama, odnosno najbolji od osam bi igrao sa najgorim. Nekada je mjerilo bila FIFA rang lista, a nekada su svi mogli igrati protiv sviju.

Eventualna pobjeda nad Turskom i Estonijom uveliko bi našu selekciju pomakle na rang listi, te bi na taj način u baražu mogli najvjerovatnije izbjeći reprezentacije poput Francuske, Rusije i Hrvatske, a nadati se manje popularnim protivnicima kao što su Sjeverna Irska, Republika Irska, Mađarska, Slovačka...

Bilo kako bilo na "Zmajevima" nije da se oslanjaju na kalkulacije nego da u svakoj utakmici krenu na osvajanje tri boda, a uspjeh će doći sa pravim pristupom na terenu.

reprezentacija.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak