Ferrari predvodi rat sa FIA-om

Radiosarajevo.ba
Ferrari predvodi rat sa FIA-om

Udruženje momčadi formule 1 (FOTA) konačno se odlučilo suprotstaviti Berniju Ecclestoneu i Maxu Moslexu. Iako je pitanje s kojom snagom FOTA, bitno narušenih odnosa uzrokovanih aferom s difuzorima, ulazi u rat sa šefom formule 1 i predsjednikom FIA, koji su prošli tjedan samovoljno i bez pristanka momčadi progurali svoj plan samnjenja troškova uvođenjem ograničenja godišnjeg budžeta u visini od 40 milijuna funti ili otvoreni budžet, no s nizom tehničkih restrikcija.

U Ferrariju su odmah najavili napuštanje Formule 1 ako će u 2010. biti dva seta pravila, a prekjučer su istu poruku poslali i iz BMW-a. Na sastanku u Londonu FOTA, na čijem je čelu baš predsjednik Ferrarija Luca di Montezemolo, se složila, kao i već ranije u svojim istupima, s planom smanjenja troškova, čak i s ograničenjem budžeta, ali da ono prije svega bude postepeno, u iduće tri do četiri sezone. Dodali su i da sve odluke ubuduće budu donesene u suglasnosti FIA-e i FOTA-e.

"Veliki timovi jednostavno ne vide širu sliku, globalna situacija ne nudi nam puno izbora i drastično smanjenje troškova je jedina prava budućnost za Formulu 1" izjavio je Ecclestone.

'Mali' timovi unutar FOTA-e uglavnom su suglasne s novim odredbama FIA-e, ali Ferrari i ostatak elite našli bi se u velikim problemima jer bi morali podijeliti puno otkaza u kratkom vremenu i za 360 stepeni promijeniti dosadašnji način rada. "Svi mi želimo smanjiti troškove i učinit Formulu 1 zanimljivom, Ferrari sigurno neće dignuti sidro, samo je potrebno razgovarati s FIA-om i donjeti prave odluke", rekao je član FOTA-e i vlasnik Brawn GP-a, Ross Brawn.

Mosley i Ecclestone trenutno nisu skloni kompromisima, poglavito jer su zbog smanjenja troškova već četiri nove-stare ekipe najavile svoj povratak.

Jasno je da bez pristanka FOTA-e, Bernie i Max neće moći diktirati samovolju, a najvjerojatniji kompromisi dogodit će se prilikom dogovora novog konkordškog ugovora kojim se regulira podjela novca od TV prava. − FIA ne vodi formulu 1 u dobrom smjeru - poručuju će iz FOTA-e.

"Znam da 'veliki' nisu zadovoljni, ali ne želimo da nam iduće godine netko na pola sezone ode jer više nemaju novaca", poručio je Ecclestone, koji ima podršku mnogih bivših velikana.

"S ograničenim budžetom Formula 1 će se vratiti u osamdesete i početak devedesetih kad su se McLaren, Williams, Jordan, Ferrari i ostali utrkivali s 45 miliona dolara godišnje. To će biti odlično, tada su navijači pričali o vozačima i sjajnom pretjecanju, a ne o tome tko ima bolji bolid", istakao je Niki Lauda.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak