Džeko i Misimović dočekuju Rahimićev CSKA

Radiosarajevo.ba
Džeko i Misimović dočekuju Rahimićev CSKA

FOTO: bundesliga.de

Utakmicama u utorak i srijedu počinje nova sezona najelitnijeg klupskog nogometnog takmičenja Lige prvaka.

Grupa A:
Juventus - Bordeaux

Juventus dočekuje Bordeaux. Stara Dama, u ovogodišnje takmičenje ulazi sa velikim ambicijama. Torinski tim je ove sezone jači nego prethodnih godina, a najveća pojačanja su Brazilaci Melo i Diego. Ovaj drugi, bivši igrač Werdera, se povrijedio u prvenstvenom susretu sa Laziom. Iz torinskog kluba su saopštili da će bivši igrač Werdera propustiti susret otvaranja Lige prvaka. Umjesto njega zagiraće Sebastian Giovinco.

Bianconeri na svom stadionu nisu izgubili posljednjih 16 utakmica Lige prvaka, a sa Bordeauxom su do sada igrali dva puta gdje su oba kluba ubilježili po jednu pobjedu.

Maccabi Haifa - Bayern Munchen

Bayern Munchen u prvom kolu Lige prvaka gostuje u Izraelu kod Maccabija.

Izabranici Louisa van Gaala u takmičenje ulaze kao drugoplasirana ekipa njemačkog prvenstva. Izuzetno jak vezni red najtrofejnijeg njemačkog kluba predvođen Ribéryem i Robbenom predstavlja će velike probleme svim protivnicima. Nema sumnje da će Bayern ići na sva tri boda na gostovanju kod Maccabija koji je, nakon tri odigrana kola prvi u izraleskom prvenstvu, sa stopostotnim učinkom.

Ne treba zanemariti niti snagu Maccabija koji je u kvalifikacijama na svom Ramat Gan stadionu sa 3:0 ispratio favoriziranu ekipu Red Bulla, našeg Admira Vladavića.

Bayern će biti oslabljen neigranjem povrijeđenih Demichelisa i van Bommela, dok za Makabi zbog suspenzije neće nastupiti Jairo Culma.

Grupa B
Wolfsburg - CSKA

Utakmica između Wolfsburga i CSKA poprima najviše pažnje u bh. javnosti zbog nastupa naših reprezentativaca u ovim klubovima. U domaćem prvenstvu ekipa Misimovića i Džeke nije ni sjena od onog tima iz prošle sezone u kojoj su osvojili Bundesligu. Džeko još uvijek nije pronašao formu, a njegov tim je izgubio tri od pet odigranih susreta.

Džeko bi trebao biti u startnoj postavi Wolfsburga za prvi nastup njegovog tima u Ligi prvaka.

"Situacija nije najsjajnija. No, sada slijedi ova utakmica sa CSKA i to je prilika za popravni. Ako pobijedimo, situacija će se potpuno okrenuti. Igramo kući i ova nam je utakmica ključna u grupnoj fazi", rekao je Džeko.

"Jedva čekam početak. Svaki igrač mašta da zaigra u Ligi prvaka, neizmjerno sam sretan što imam tu priliku. Svi u klubu očekujemo mnogo pa i ja. Nadam se da će mi krenuti i da bi ovaj meč sa CSKA mogao biti prekretnica. Ne bi bilo ništa ljepše nego golovima pomoći klubu da prvi nastup završi pobjedom", dodao je Džeko za Dnevni avaz.

Moskovljani sa druge strane zauzimaju solidno treće mjesto u ruskom prvenstvu, sa deset bodova zaostatka za prvoplasiranim Rubinom. Ekipa našeg Elvira Rahimića nedavno je promijenila trenera, pa će na klupi Moskovljana sjediti španski stručnjak Juande Ramos.

Bešiktaš - Manchester United

Vrlo interesantan dvoboj očekuje se i u drugom meču grupe B gdje turski Bešiktaš dočekuje favorita za prvo mjesto u grupi Manchester United. Englezi su u posljednjih 26 susreta u Ligi prvaka samo jednom poraženi, ito od Barcelone u finalu takmičenja.

Trener Manchestera Alex Ferguson neć moći računati na golmana van der Sara i Hargreavesa.

Bešiktaš u ovaj susret ulazi nakon nezgodnog poraza na domaćem terenu u gradskom derbiju od Galatasaraja sa 0:3.

Grupa C
Zurich - Real Madrid


Real iz Madrida koji je napravio nekiliko najvećih transfera u istoriji nogometa gostuje kod Zuricha. Kraljevski klub ne bi trebao imati problema protiv Švicaraca, koji ruku na srce nemaju šta tražiti u ovoj utakmici.

Posljednji susret ova dva tima završen je neslavno po Zurich koji je pregažen u polufinalu Kupa šampiona. Real je u finale prošao ukupnim rezultatom 8:1.

Marseille - Milan

Drugi najtrofejniji klub Lige prvaka talijanski Milan gostuje kod Olimpiquea Marseillea. Rossoneri, pod palicom novog trenera Leonarda slabo igraju ove sezone u domaćem prvenstvu, a sudeći prema igrama koje pružaju na Apeninskom poluotoku teško mogu napraviti veći rezultat u Ligi prvaka.

Ova dva tima odigrali su do sada tri susreta, a Milan niti jednom nije slavio pobjedu. Posljednji susret bio je onaj na Olympiastadionu u Munchenu, u finalu Lige prvaka 1993. godine, u kojem je francuski tim bio uspješniji. Strijelac jedinog pogotka bio je Basile Boli u posljednjoj minuti prvog poluvremena.

Grupa D
Chelsea - FC Porto

Engleski Chelsea dočekuje prvaka Portugala. Ekipa Carla Anchelottija prva je u domaćem prvenstvu, dok se Porto nalazi na trećoj poziciji sa četiri boda zaostatka za prvom Bragom.

Londski Plavci biće oslabljeni u ovom susretu neigranjem Drogbe i Bosingwe koji su kažnjeni nakon incidenata u prošlogodišnjem izdanju Lige prvaka kada je Chelsea eliminisan od Barcelone.

Chelsea ima pozitivan skor sa Portom. Od četiri odigrana međusobna susreta londonski tim je poražen samo jednom.

Atletico Madrid - APOEL Nicosia
Utakmica koja privlači najmanje pažnje je susret Atletica i APOEL-a u Madridu. Ovo je druga godina uzastopno da madridski klub igra u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, a sve osim pobjede na otvaranju sezone bilo bi veliko iznenađenje.

APOENL nikada nije nastupao u ovom formatu Lige prvaka ali je zato igrao devet puta u Kupu šampiona.

Kiprani će u ovom susretu biti oslabljeni neigranjem Aleksandrua Nektariosa.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak