Drama na Poljudu: Hajduk ispao, trener u bolnici

Radiosarajevo.ba
Drama na Poljudu: Hajduk ispao, trener u bolnici

Hrvatsko nogomet u četvrtak je doživio debakl na evropskoj sceni. Sva tri predstavnika susjedne nam zemlje ispala su u trećem prekolu Lige Evrope.

Hajduk je nakon izuzetno povoljnih 1:1 u Slovačkoj, poražen od Žiline na svom stadionu 0:1. Jedini pogodak na utkamici postigao je Leitneru 76. minuti. Najbolju priliku za poravnanje imao je naš Senijad Ibričić koji je na ubačaj Skoke, odlično šutirao glavom, ali je pogodio prečku.

Trener Splićana Ivica Kalinić odmah po završetku utakmice odvezen je u bolnicu zbog srčanih problema.

Interesantno je i to da će igrači Hajduka prenoćiti na Poljudu pod burnom zaštitom policije, zbog vrebalnih prijetnji Torcide, ali i pokušaja fizičkog napada na predsjednika kluba. Po završetku utakmice predsjednik Bilih Mate Peroš dao je neopozivu ostavku, a takvoj odluci su doprinijeli i loši rezultati u ligi, te bijesni navijači splitskog kluba.

http://www.youtube.com/watch?v=coIQvVPvObg&feature=player_embedded


Rijeka je nakon poraza od 2:1 na Kantridi, poražena i u Ukrajini od Metalista sa 2:0. Gueye je doveo domaće u vodstvo nakon 12 minuta igre, a konačan rezultat postavio je Oleynik u 60. minuti.

Nakon poraza od 2:1 u prvoj utakmici 3. pretkola Europske lige Slaven Belupo je na svom terenu izgubio od norveškg Tromsa sa 0:2. Oba gola za norvežane djelo su Rushfeldta u 14. i 82. minuti.

Crvena Zvezda je na Marakani pregazila Dinamo Tbilisi sa 5:2. Gruzijski predstavnik je u prvoj utakmici iznenađujuće slavio sa 2:0, da bi u Beogradu doživjeli potpuni debakl. Tako ipak nije izgledalo na samom startu utakmice. Već u trećoj minuti Lekić pogađa vlastitu mrežu. Domaći su konsoliduju redove i u 18. minuti poravnavaju na 1:1, a strijelac je bio Perović.

Samo pet minuta kasnije novi šok za domaće navijače. Vatsadze ponovo dovodi Dinamo u vodstvo. Slavlje gruzijske ekipe nije dugo trajalo. Lukić je samo dva minuta kasnije ponovo poravnao. U finišu prvog dijela isti igrač je doveo Zvezdu u vodstvo.

U nastavku susreta beograđanima su trebala još dva gola kako bi prošli u play-off novooformljenog takmičenja. Dvadeset minuta prije kraja utakmice novi šok za srbijansku ekipu. Đorđević je zaradio drugi žuti karton što je značilo isključenje. Ipak i sa igračem manje Crvena Zvezda je uspjela doći do dva pogotka koja su im nedostajala. Prvo je Mendes u 76. minuti pogodio iz jedanaesterca, a u 88. Lekić postiže svoj treći pogodak i veliko slavlje domaćih navijača.

Treba dodati i to da su gosti ostali sa igračem manje jer je u 83. minuti isključen Owondo.

Vojvodina je ukupnim rezultatom 3:5 završila ovogodišnje evropsko takmičenje, baš kao i crnogorski Petrovac koji je ukupno poražen sa 7:1 od Sturma. Samir Muratović bio je strijelac prvog od pet postignutih pogodaka na uzvratnoj utakmici Sturma i Petrovca.

http://www.youtube.com/watch?v=GJBwMpvNTwM


Visoke pobjede zabilježili su igrači Rome koji su dvije utakmice sa Gentom postigli deset golova, a primili četiri. Najbolji omjer, ipak, ima Galatasaray koji je postigao također 10 golova u dvomeču sa Maccabi Netanyom, ali su primili samo jedan pogodak.

Sarajevo je jedina ekipa koja je play-off osigurala nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Vezano: Sarajevo u play-offu Lige Evrope

Hajduk Split - Žilina 0:1 (1:1)
Metalist Kharkiv - Rijeka 2:0 (2:1)
Slaven Belupo - Tromso 0:2 (1:2)
Košice - Slavija 3:1 (2:0)
Sarajevo - Helsingborg 2:1 (1:2) (jedanaesterci 4:3)
Crvena Zvezda - Dinamo Tbilisi 5:2 (0:2)
Austria - Vojvodina 4:2 (1:1)
Lille - Sevojno 2:0 (2:0)
Sturm Graz - Petrovac 5:0 (2:1)
OB Odense - Rabotnički 3:0 (4:3)
NK Ljubljana - Metalurg Donetsk 0:3 (0:2)
Hamburger SV - Randers FC 0:1 (4:0)
FK Karabakh - Honka 2:1 (1:0)
Galatasaray - Maccabi Netanya 6:0 (4:1)
Legia - Brondby 2:2 (1:1)
Derry City - CSKA Sofia 1:1 (0:1)
Lech Poznan - Fredrikstad 1:2 (6:1)
Hapoel Tel Aviv - IFK Gothenburg 1:1 (3:1)
PAOK Saloniki - Valerenga Oslo 0:1 (2:1)
Fulham - Vetra (3:0)
A.P.O.P/K. Peyias - Rapid Beč (1:2),
Liberec - Vaduz 2:0 (1:0),
Motherwell - Steaua 1:3 (0:3)
Omonia Nicosia - FC Vaslui 1:1 (0:2)
NAC Breda - Polonia 3:1 (1:0)
FC Lahti - Club Brugge 1:1 (2:3)
Olomouc - Aberdeen 3:0 (5:1)
AA Gent - AS Roma 1:7 (1:3)
Honved - Fenerbahce (1:5)
Cherno More Varna - PSV Eindhoven 0:1 (0:1)
Krylya Sovietov - St. Patricks 3:2 (0:1)
Basel - Reykjavik 3:1 (2:2)
Young Boys Bern - Athletic Bilbao 1:2 (1:0)
Elfsborg - Braga 2:0 (2:1)

* u zagradi su rezultati iz prvih susreta

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak