Dinamo osvojio Kup i duplu krunu

Radiosarajevo.ba
Dinamo osvojio Kup i duplu krunu

Nakon prave sportske drame koja se odvijala na travnjaku poljudske ljepotice Dinamo je imao više živaca i boljim izvođenjem jedanaesteraca osvojio titulu pobjednika hrvatskog kupa.

Hajduk je bio na pragu potupunog iznenađenja. Nakon što je u samo dvadesetak minuta drugog poluvremena uspio nadoknaditi golemi zaostatak od tri gola majstor s mora nije imao sreće prilikom izvođenja jedanaesteraca, dvojica najiskusnijih izvođača Giovanni Rosso i kapetan Srđan Andrić nisu uspjeli prevariti Tomislava Butinu koji je zaustavio njihove udarce. Za Dinamo neprecizan s bijele točke je bio nekadašnji Hajdukovac i bh. reprezentativac Mirko Hrgović.

Zagrepčani su u Split došli sa velikom prednošću od 3-0 stečenom na Maksimiru prije 15 dana ali to nije bio razlog da momčad sa Poljuda položi koplja prije nego je drugi dio bitke započeo.

Znali su izabranici Ante Miše da će nadoknaditi 3-0 biti veoma teško ali ne i nemoguće. Već od samog početka bili su krenuli agresivno na gol Dinama.

Redale su se prilike preko Kalinića, Gabrića, Ibričića, Hajduk je svim silama pokušavao doći do ranog vodstva ali to igračima Hajduka u prvom poluvremenu nije polazilo za nogama. Krajem prvog dijela kapetan Srđan Andrić iz slobodnog udarca je pogodio prečku Butininog gola.

I u drugom poluvremenu Hajduk je igrao bolje od Dinama, u 56. minuti Nikola Kalinić pogađa za 1:0, odlično mu je asistirao naš Senijad Ibričić.

Prvi gol kao da je dao krila Hajdukovim igračima, samo dvije minute nakon prvog gola, Gabrić ubacuje a povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Mladen Bartolović pogađa za 2-0.

Hajduk je i dalje nastavio jurišati na gol Dinama dok su modri bili u velikom šoku ne vjerujući da su u tri minute primili dva gola.

Uspio je i Dinamo poslije zaprijetiti, dobro su šutirali Sammir i Badelj ali mreža Danijela Subašića je ostala netaknuta, Hajduk je nastavio sa pritiskom, novi gol u mreži Dinama osjetio se u zraku.

I u 75. minuti novi gol, večeras odlični Bartolović pronalazi Kalinića koji se okreće i lijepo pogađa za visokih 3-0.
Finale kupa ponovo je bilo na početku, klupa Dinama kao i igrači, nisu mogli vjerovati šta im se dešava.

Do kraja su i jedni i drugi stvorili po jednu polupriliku, Splićani preko Gabrića dok je Mirko Hrgović iz slobodnjaka za Dinamo zaprijeto golmanu Hajduka koji je i ovaj put bio na mjestu.

Nakon 3-3 iz obje utakmice pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

Kako u finalu kupa nisu predviđeni produžetci odmah se prišlo izvođenju penala nakon kojih je trofej Rabuzinovo sunce pripao Zagrepčanima.

Treba istaći da je naš Senijad Ibričić odigrao vrlo dobru partiju i pogodio jedanaesterac dok Pandže nije bilo u sastavu Hajduka.

Hajduk je sa tribina pratio i bodrio naš reprezentativac Edin Džeko koji je doživio ovacije od jednog dijela splitske publike za odličnu sezonu koja je iza njega.

Dinamo je ovom pobjedom osvojio duplu krunu, i šampioni HNL-a će formalno postati u posljednjoj utakmici prvenstva koja se igra upravo na Poljudu.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak