Detektorom laži protiv dopinga

Radiosarajevo.ba
Detektorom laži protiv dopinga

Vodstvo talijanskog nogometnog prvoligaša Siene podiglo je borbu protiv dopinga na sasvim novi nivo. Toskanci svoje igrače, naime, testiraju pomoću detektora laži. Siena koristi poligraf, koji je razvio profesor Giuseppe Sartori sa Sveučilišta u Padovi, kako bi bila sigurna da njezina potencijalna pojačanja ne koriste nikakvu drogu.

"Dosad smo taj uređaj koristili samo mi, ali mislimo da je pravo vrijeme da ga ponudimo i drugim klubovima i sportskim osiguravateljskim kućama", kazao je psiholog Siene Umberto Zerbini, pojasnivši da su se u njegovoj ekipi na inovativnu metodu odlučili kako bi zaštitili vlastiti ugled i investicije.

Testiranje uz pomoć poligrafa traje oko 15 minuta tijekom kojih je postavljeno 70 pitanja.

"Neki su igrači bili malo uplašeni prije testa, ali smo ih uvjerili da nećemo kopati duboko po njihovoj prošlosti", dodao je Zerbini uz zaključak kako stroj može poslužiti i u dokazivanju nevinosti, u slučajevima kad je sportaš uzeo neku nedopuštenu supstancu nenamjerno, kao dodatak prehrani.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak