Deset minuta neigranja za nogometne simulante

Radiosarajevo.ba
Deset minuta neigranja za nogometne simulante

Foto: Reuters

FIFA mora biti odlučnija u kažnjavanju simulanata. Moramo simuliranje što prije izbaciti iz nogometa. Nogometaš koji simulira faul morao bi za kaznu 10 minuta sjediti na klupi“, rekao je potpredsjednik FIFA-e Jack Warner.

Nastavak je to napada na, kako on kaže, amaterske glumce u nogometu. Počelo je padom Eduarda da Silva protiv Celtica, a nastavilo se brojnim padanjima Waynea Rooneya u šesnaestercu protivnika.

„Ne možemo to iskorijeniti preko noći. Kazna od 10 minuta neigranja bila bi odlična jer bi nogometaši sigurno dva puta razmislili prije nego bi tako olako pali. Niko me ne može uvjeriti da su liječnici i fizioterapeuti čudotvorci. A upravo tako izgledaju na utakmicama - dodao je Warner. I tu doista ima pravo. Igrač padne, valja se po travi tri minute, radi grimase kao da će zbog ozljede završiti karijeru, no tada dotrči liječnička služba, izmasira ozlijeđenu nogu i sve je u redu. Igrač dalje nastavlja trčati kao da ništa nije bilo. Nevjerojatno!“

Jedan od glavnih ljudi Premiershipa Lord Mawhinney rekao je da je otvoren za takva pravila, no da se s tim moraju složiti i FIFA i FA (engleski nogometni savez).

„Moramo sudijama jasno reći što se sudi, a što ne. Ne smijemo im ostavljati prostora u slobodno uvjerenje. Tako će biti lakše i njima i igračima“, rekao je Mawhinney.

24sata.info/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak