Ćiro: Najbolji su oni koji igraju

Radiosarajevo.ba
Ćiro: Najbolji su oni koji igraju

Foto: Dado Ruvić
Neposredno prije puta reprezentacije Bosne i Hercegovine u Taškent stručni štab je održao pres-konferenciju na kojoj je uz selektora Miroslava Blaževića bio i asistent Ivica Barbarić.

"Sve informacije o našem protivniku dobio sam od mog prijatelja Luke Radmana, koji radi kao kondicioni trener u Iranu. Pred nama je veliki test. Riječ je o reprezentaciji koja ime materijala za velika djela i vrlo brzo će postati nova nogometna sila, a u prilog takvoj konstataciji ide i činjenica da su upravo uzbekistanski klubovi iz međunarodnih kupova eliminisali sve iranske ekipe. Reprezentacija im je sastavljena većinom od domaćih igrača, a samo dvojica igraju van granica, u Rusiji i Iranu", rekao je selektor BiH Miroslav Ćiro Blažević.

Dobra prilika

O ambicijama i ciljevima Blažević kaže:

"Znamo što priželjkujemo, što očekujemo, što trebamo napraviti. Ovo je dobra prilika igračima da se nametnu. Ne bih želio ulaziti u njihove pojedinačne kvalitete. Naš cilj je uvijek isti, da li je u pitanju prijateljska utakmica ili kvalifikaciona, mi uvijek moramo igrati na pobjedu. Toliko novih imena je uvijek mač sa dvije oštrice, ali neću dozvoliti opuštanje. Igramo drastično oslabljeni, no uvijek su najbolji oni koji su na terenu. Vjerujem da će momci dati sve od sebe da se suprotstave favorizovanom Uzbekistanu."

Koliki faktor može biti umor igrača, te vremenska razlika nakon naporne sezone u kojoj je mnogo njih imalo važnu ulogu u svojim klubovima?

"Umorni su igrači od naporne sezone, to je istina, jer već ulazimo u šesti mjesec. Nas to ne brine, naš je zadatak da im doziramo treninge, pa da u ponedjeljak budu maksimalno spremni i fizički i psihički. To ćemo i napraviti. Po dolasku u Uzbekistan vidjet ćemo da li ćemo održati trening ili ne."

Blažević je zbog više sile morao prekrižiti Bojana Regoju.

"Žao mi je Regoje, koji se korektno ponio i došao na okupljanje. Pokušali smo napraviti što je u našoj moći, ali povreda je takve prirode da zahtijeva sedmodnevno mirovanje, te iz tih razloga sam odlučio da sa nama ne ide na put."

Zna se postava

Na novinarsko pitanje koju će postavu suprotstaviti Uzbekistancima, Blažević je bez razmišljanja to prepustio Barbariću, koji je izdiktirao ovu postavu: Supić, Prodanović, Spahić, Vasilić, Kuduzović, Jahić, Čolić, Đurić, Jovanović, Škoro, Hadžić, dok će priliku sa klupe čekati Nurković, Jugo, Kajkut, S. Vranješ, Bekrić i Topić.

Povratak iz Taškenta planiran je za srijedu, 3. juna, kada bi se ekipi trebali priključiti i ostali pozvani kandidati sa drugog popisa za iduće dva testa, protiv selekcije novinara u Sarajevu 5. juna, te protiv reprezentacije Omana u francuskom Kanu 9. juna.

Bez Sredojevića

Selektor Miroslav Blažević pojasnio je zašto sa reprezentacijom nije njegov prvi saradnik Borče Sredojević:
"Njega sam poštedio putovanja zbog porodičnih obaveza. Nakon što mu je supruga operisana, bolje je da bude uz nju i pomogne joj oko oporavka, a nama tek slijede velike bitke u kvalifikacijama, gdje će nam njegovo iskustvo i znanje itekako trebati", rekao je selektor Blažević.

oslobođenje/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak