Ćiro: Brine me Džeko

Radiosarajevo.ba
Ćiro: Brine me Džeko

Selektor Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević kaže da je zabrinut padom golgeterske forme najboljeg bh. napadača, Edina Džeke.

Ljetos su se za Džeku otimali najbolji europski klubovi, a njegova je cijena svakim danom rasla za milion eura. I dosegla fantastičnih tridesetak miliona eura, koliko je Milan bio spreman platiti. Wolfsburg, nije želio ni tada prodati igrača, koji je uz Misimovića i Grafitea najzaslužniji za titulu.

"Trebao je, pardon morao je Džeko otići u Milan. Čak i da je od svoje zarade platio. Samo on zna kako mu je sada u Wolfsburgu", kaže Blažević na početku razgovora za San.

"Teško je mladom čovjeku nositi teret slave, pogotovo ako oko tebe zveckaju milioni. Džeko je mlad momak, ali nije imun na neke anomalije koje ne idu uz nekog ko pretendira da bude najbolji napadač u Europi. Za mene je Džeko jedan od najboljih. Kada je pravi i najbolji."

Ćiro je priznao zašto je zabrinut…

"Zbog Džeke sam zabrinut. Imali smo mali konflikt u autobusu na putu za Zenicu. Nisam dozvolio da se sluša muzika dok se spremamo za utakmicu. Želim potpunu, apsolutnu koncentraciju za utakmicu. Nažalost, Džeko je mislio drugačije. Usudio se pitati zašto treba ugasiti muziku. To me ražalostilo. Pa Edin treba biti za primjer. Poput kapitena Spahića, koji i povrijeđen i bolestan daje cijelog sebe za reprezentaciju."

Selektor se nada da se radi o prolaznoj "bolesti", ljubimca navijača...

"Ne bi valjalo da to potraje. Ja sam bio na Svjetskom prvenstvu, mene su drugi proglasili najboljim trenerom. Ja znam kako je to i šta to znači za momke, za državu, za raju... Zato mi je stalo da to ponovim sa reprezentacijom svoje zemlje. Ja sam Bosanac. Stalo mi je da i ti momci iskoriste ovu priliku. Karijera nije tako duga da se ovakve prilike pružaju svaki dan. Ja znam kako se može doći do toga, ali želim da mi se vjeruje da me moji igrači slijede. Narod, a raju ne možeš ni kakvim parama kupiti, je prepoznao naš cilj, naš projekat i on nas podržava. Zato sam sretan."

I danas vrti film sa zeničkog stadiona.

"Onaj stari Džeko bi pogodio najmanje dva puta tursku mrežu. Nažalost, kao da se zamjerio Bogu, pa iz čistih situacija kada pogledom para mrežu, on nema tu preciznost. I kada je nemilosrdno zabijao u Bundesligi, nakon svakog gola sam bio sretan, ali se pribojavao šta će biti kada ga stane. Ja najbolje znam kakav potencijal leži u njemu, pitanje je dana, sata kada će ga prokinuti, kada će biti opet onaj stari Džeko. Međutim, on mora shvatiti da se od slave ne živi, već od svakodnevnog dokazivanja."

Danima i noćima misli o Estoncima.

"Niko osim nas ih nije razvalio. A, to me brine. Imat će silan motiv da nam pokvare račune. Nisu nipošto lijeva reprezentacija. Naprotiv. Otkinuli su Turskoj bod, a ja ti kažem da je Turska po igri, barem protiv nas, nezgodnija od Španije. Estoncima je opet stalo da ciklus ne okončaju na posljednjem mjestu. Imaju mali milion motiva da se dokažu. Mi smo u Zenici prokockali šansu da osiguramo baraž. Ostaje nam da pobijedimo Estoniju i da meč sa Španijom bude poslastica, da bude poklon navijačima, našoj raji, našem ponosnom narodu. No, o Španiju ćemo razmišljati tek nakon Estonije. Meni kao da je suđeno da umirem od utakmice do utakmice. Kako god bilo teško, uspjet ćemo, kad ti Ćiro tvoj kaže", optimista je Miroslav Blažević.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak