Chelseau zabranjeni transferi do januara 2011.

Radiosarajevo.ba
Chelseau zabranjeni transferi do januara 2011.

FIFA je Chelseau zabranila dovođenje novih igrača u naredna dva prijelazna roka, javlja Sky Sports danas.

Svjetska nogometna krovna organizacija izrekla je kaznu nakon što je francuski klub Lens uputio zvaničnu žalbu na kupovinu njihovog mladog igrača Gaela Kakute u 2007. godini.

FIFA-ino parnično vijeće presudilo je u korist Lensa i odredila kaznu koju Chelseau, piše Sky. Shodno tome, Chelsea ne može u naredna dva prijelazna roka kupovati i dovoditi nove igrače, što znači da će u zimskom i ljetnom prijelaznom roku u 2010. biti bez pojačanja, a da će igrače moći dovoditi tek u januaru 2011.

Kakuta, koji je trenutno član rezervnog tima londonskih „Plavaca“, dobio je zabranu igranja na četiri mjeseca.

Pored suspenzije, Kakuta mora platiti i novčanu kaznu u iznosu od 680.000 funti (oko 1,5 miliona KM), a Chelsea, također, mora platiti Lensu 113.000 hiljada funti (250.000 KM).

U svojoj odluci FIFA-ino tijelo, koje je zasjedalo 27. augusta, presudilo je u korist francuskog prvoligaša, koji je pokrenuo parnica protiv Chelseaa optužujući Abramovičev klub za kršenje legalnog ugovora koji je Kakuta imao s Lensom.

Parnično vijeće je, kako stoji u presudi, otkrilo istragom da igrač jeste prekršio ugovor i da ga je londonski klub navodio ciljano na taj postupak.

Ni londonski ni francuski klub još uvijek nemaju zvaničnog komentara. Chelsea naravno ima pravo na žalbu, što će, sasvim je izvjesno, i učiniti.

Odluka FIFA-e predstavlja veliko iznenađenje u atmosferi ljetne rastrošnosti prije svega engleskih klubova. Chelsea je otkako je preuzet od strane ruskog milijarder Romana Abramovicha postao simbolom modernog nogometnog kluba koji svake godine kupuje i prodaje skupe igrače, ali i trenere u posljednje vrijeme.

Zanimljivo je kako i koliko će se odluka FIFA-e odraziti na buduće igre Chelsea, s obzirom na praksu londonskog premijerligaša da svako malo, zbog povreda, loših rezultata ili pada forme, dovodi nove igrače.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak